Glas Javnosti

Ukrajina ne veruje Angeli! Argumenti Merkelove "oladile" žarke nade Kijeva da će Nemačka stati iza njihovih zahteva

Svet
Autor: Glas javnosti

Da li ne želi da se troši pred odlazak sa mesta kancelarke ili ni sama ne veruje u realizaciju želja ukrajinskih lidera, komentari posle sureta Angele Merkel i Vladimira Zelenskog su jasni: kurtoazna poseta.

Dva dana nakon sastanka s Vladimirom Putinom, nemačka kancelarka razočarala je svoje ukrajinske sagovornike u vezi sa gasovodom Severni tok 2, Donbasa i Krima. Merkel je još jednom jasno dala do znanja kako neće napustiti dijalog s Rusijom i ponudila je nastavak pregovora u “normandijskom formatu”.

U autorskom tekstu Thomasa Wiedera u francuskom mediju Le Mknde navodi se kako poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Kijevu, dva dana nakon njenog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, nije uspeo. Preciznije, nije uspelo njeno uveravanje ukrajinske strane u svezi tri glavna problema ukrajinsko-ruskih: gasovod Severni tok 2, ratu u Donbasu i sudbini Krima.

Severni tok 2 dobio je „zeleno svetlo“ od Vašingtona i Berlina, a može dovesti do kraja dividendi koje je Kijev ubirao od tranzita ruskog gasa u Evropu. 

Kancelarka je 26. septembra pokušala da uveri ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da nema razloga za brigu. “Važno je da Ukrajina ostane tranzitna zemlja (za ruski gas)”, kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim. S tim u svezi uverila kako se Nemačka, skladno sporazumu od 21. Srpnja u Washingtonu, obvezala produljiti tranzitni ugovor između Rusije i Ukrajine, koji ističe 2024. godine. “Što pre to bolje”, rekla je, dodajući kako se “SAD i Nemačka slažu da se gas ne sme koristiti kao geopolitičko oružje”.

Zelenski je jasno kazao da mu to ne olakšava. “Što se tiče produljenja tranzitnog ugovora nakon 2024., vidim samo vrlo opšte stvari”, izrazio je žaljenje, misleći na sankcije koje je Nemačka spomenula u slučaju agresivne gasne politike Rusije prema Ukrajini, čiji mehanizam Kijev smatra previše neodređenim da bi bio efektan način pritiska na Moskvu. “Pogrešno je ne videti da je Severni tok 2 opasno oružje ne samo za Ukrajinu, već i za celu Europu”, ponovio je Zelenski, jasno stavljajući do znanja da je kancelarka Merkel naivna ako misli drugačije.

Što se tiče Donbasa, regije na istoku Ukrajine u kojoj od 2014. besni rat sa separatistima koje podržava Moskva, nemačka kancelarka uopšte je optužila “Rusiju da je direktno uključena u ovaj sukob”. Moskva to poriče. Iako je pozvala na nastavak pregovora u skladu s Normandijskim formatom, koji okuplja Ukrajinu, Rusiju, Francusku i Nemačku, Angela Merkel je ipak ohladila žarke nade Kijeva da će Nemačka prodati oružje Ukrajini. “Jako se nadamo da će Berlin promeniti svoj stav po tom pitanju”, rekao je Zelenski, iskoristivši ovu priliku, podsetivši da Sjedinjene Države i Velika Britanija nameravaju isporučiti Ukrajini ratne brodove.

Konačno, što se tiče Krima, i ovde je njemačka kancelarka razočarala Ukrajince. Međutim, na konferenciji za novinare s Vladimirom Putinom u petak je neočekivano pokrenula ovo pitanje, uveravajući da Nemačka neće promijeniti svoj stav o nepriznavanju aneksije poluostrva Rusiji. “Zahvaljujemo Nemačkoj na čvrstom stavu i na podršci našem suverenitetu”, zahvalio joj je Zelenski u nedjelju.

No, odbijajući u ponedeljak boraviti u Kijevu na međunarodnoj konferenciji o Krimu čiji je domaćin bila Ukrajina uoči 30. nezavisnosti, Merkel koju zastupa ministar Peter Altmajer, a ne ministar inostranih poslova Heiko Mas, koji se službeno bavi događajima u Avganistanu, pokazala je njenu nesklonost da se u to uključi. To još jednom potvrđuje njenu ideju da je, nakon šesnaest godina na čelu Nemačke, namera da po svaku cijenu održi “dijalog” s Rusijom. To je neće sprečiti da osudi postupke Vladimira Putina, ali joj neće omogućiti da značajno promeni rusku politiku koja je s vremenom postala još više imperijalistička, navodi autor u spomenutom francuskom mediju.

Na sličan način razmišlja i ukrajinski medij Telegraf, koji navodi kako je Zelenski polagao velike nade u susret s Merkel, ali nije dobio ono što je želio. Poslednja poseta Merkel kao nemačke kancelarke kurtoazna je poseta i pokušaj smirivanja Ukrajine, izjavio je general ukrajinske vojske Nikolaj Malomuž. Kao odgovor, Zelenskii je požurio s kritikom Nemačke, iako je morao delovati drugačije.

Ukrajinski čelnik, ne dobivši ono što se očekivalo, zauzeo je slab položaj i počeo kriviti Nemačku.

General vojske Ukrajine i bivši šef ukrajinske obaveštajne službe Nikolaj Malomuž kazao je sledeće:

- Zapad i Nemačka već su odlučili o svom konceptu u vezi s Ukrajinom, kao i globalnim interesima EU, Sjedinjenih Država i Ruske Federacije. Merkel je došla sa svojim porukama – da navodno postoji određeni napredak u pogledu tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu, da je EU spremna na sankcije u slučaju da Ruska Federacija ne ispuni svoje obveze prema Ukrajini. No, glavna stvar je da se Severni tok 2 dovršava i da će to biti glavni strateški put za snabdevanje gasom u EU, zajedno sa Severnim tokom 1. U tom smislu, poslednja poseta Merkel kao kancelarke Savezne Republike Nemačke svojevrsna je kurtoazna poseta. Pokušaj smirivanja Ukrajine. Kažu da Evropa brani ukrajinske interese i u gasu i u Donbasu - rekao je Malomuž.

Prema njegovim rečima, Merkel je Zelenskom takođe pokušala da pokaže da bi formula koju je pokrenula Normandijska četvorka u sklopu rešavanja sukoba u Donbasu trebala delovati.

- Posjet Merkel Kijevu također je pokušaj da se pokažu glavni strateški interesi Nemačke, napomene da postoje dobri izgledi za saradnju između službenog Kijeva i Berlina. No, najvažnije je uveriti Ukrajinu u vezi sa Severnim tokom 2. To jest, garancije su izrečene. No mehanizam za njih i ko će ih dati, još uvek nije jasan. Mora postojati odgovarajući sporazum RF-EU-Ukrajina. Zakonski utvrđeno – po godinama, mesecima, po količini gasa, po cenama “…- rekao je general.

Rešenje problema sukoba u Donbasu takođe visi u vazduhu, kaže Nikolaj Malomuž.

- Ovde se iz Nemačke primenjuje ista šema kao i sa Severnim tokom 2. Navodno je Putin obavešten o stavu. I, prema rečima Merkel, složio se da se sporazumi iz Minska moraju sprovesti. … No, u praktičnom smislu, ništa se nije dogodilo - kategoričan je bio Malomuž.

- Merkel je ubedila da čelnici EU pomažu Ukrajini. No, iste isporuke opreme i naoružanja iz Nemačke neće biti usprkos činjenici da je Zelenski naveo kako će Sjedinjene Države i Francuska provoditi takve isporuke. Mislim da ne moramo biti prosjaci, da nešto molimo od zapadnih partnera. … Zelenski je u tom pogledu zauzeo slabiji položaj. Pokušao je nekako baciti senu prijekora na Merkel. Optužiti da Nemačka ne daje oružje, niti daje posebne garancije. Šta više, ona nije zastupljena na dovoljno visokom nivou na Krimskoj platformi - smatra Nikolaj Malomuž.

Prema rečima generala, Merkel je došla s porukama koje su dogovorene i koje su nam želele preneti EU, SAD i, donekle, Ruska Federacija. Zelenski se nadao nekoj vrsti proboja u energetskom sektoru, u smislu sigurnosti i nabavke oružjem te finansiranju projekata. Dobio je samo opšta obećanja.

- I Zelenskiy, videvši da će Merkel uskoro napustiti mesto kancelarke, poslao je neke teške poruke, ne plašeći se da će pokvariti odnose s njom. Iako je u ovom slučaju bilo potrebno ne samo kritikovati, već ponuditi naše modele, specifične projekte. Tada bi Ukrajina imala zaista jaku poziciju - izjavio je Mykola Malomuzh.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od KAPIL u 07.03.2022 16:44:09 h
     0 
THIS IS FOR TESTING