Glas Javnosti

UKRAJINA JE SPREMNA: Kijev spremio nezapamćenu KONTRAOFANZIVU sa stotinama tenkova!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina je u petak saopštila da je skoro spremna da pokrene veliku kopnenu ofanzivu kako bi oslobodila okupiranu zemlju, pošto je Rusija granatirala gradove tokom noći u petak i ubila najmanje 25 civila u svojim prvim velikim vazdušnim napadima za skoro dva meseca.

Rat se približava ključnoj tački nakon višemesečne ruske zimske ofanzive koja je postigla mali uspeh uprkos najkrvavijim borbama do sada. Kijev sprema kontraofanzivu sa stotinama tenkova i oklopnih vozila sa zapada.

Cilj je isterati Rusiju sa skoro jedne petine teritorije Ukrajine koju je okupirala i pripojila. "Čim bude Božija volja, vreme i odluka komandanta, mi ćemo to učiniti. Ukrajina je spremna u visokom procentu sa savremenim naoružanjem da pokaže gvozdenu pesnicu", rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleskij Reznikov na onlajn brifingu za novinare.


U centralnom gradu Umanu, vatrogasci su se borili sa požarom u stambenoj zgradi pogođenoj ruskom raketom. Ubijena su najmanje 25 civila, uključujući četvoro dece, saopštili su zvaničnici. Talas ruskih raketnih napada tokom noći bio je prvi od početka marta. Rusija je izvodila slične napade skoro svake nedelje tokom većeg dela zime, ali su oni oslabili dolaskom proleća. Zapadne zemlje su saopštile da Moskvi ponestaje raketa.

Moskva je saopštila da su mete njenih noćnih udara bile lokacije ukrajinskih rezervnih snaga. Ona tvrdi da su napadi bili uspešni i da su ih sprečili da dođu do fronta, ali nije iznela nikakve dokaze koji bi to potvrdili. "Projektil koji je pogodio kuću u gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje ubio je dvogodišnje dete i 31-godišnju ženu", rekao je regionalni guverner Sergij Lisak.



Glavni grad Kijev bio je poprište eksplozija u ranim satima, kao i centralni gradovi Kremenčuk i Poltava i južni Nikolajev. Dve osobe su ranjene u gradu Ukrainka južno od Kijeva, saopštili su zvaničnici. "Ovaj ruski teror mora da naiđe na pošten odgovor Ukrajine i sveta. I hoće", napisao je predsednik Vladimir Zelenski.

Ukrajina je brzo napredovala u drugoj polovini 2022. godine, ali je držala svoje snage u defanzivi poslednjih pet meseci. U međuvremenu, Rusija je pokrenula veliku zimsku kampanju i mobilisala stotine hiljada rezervista i regrutovanih zatvorenika. Uprkos najtežim kopnenim borbama u Evropi od Drugog svetskog rata, Moskva je zauzela malo dodatne teritorije i uglavnom se fokusirala na mali rudarski grad Bahmut, gde se Ukrajinci drže skoro godinu dana.

Kijev i zapadne zemlje se nadaju da će pritisak hiljada ukrajinskih vojnika obučenih u zapadnim bazama, zajedno sa stotinama nedavno doniranih tenkova i oklopnih vozila, promeniti dinamiku rata. Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u petak da je potpisao dekret kojim se ljudima koji žive u delovima Ukrajine pod kontrolom Moskve nudi put do ruskog državljanstva. To znači da oni koji odbiju mogu biti deportovani.


Glas javnosti/Mondo

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR