Glas Javnosti

Ukrajina je šest meseci pripremala uništenje brane Kahovka

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinske trupe pripremale su se više od šest meseci da unište hidroelektranu Kahovka pre nego što su izvršile poslednji, razorni udar, izjavio je danas ruski šef administracije Nove Kahovke, Vladimir Leontijev.

On je istakao da je “čudnom slučajnošću” vodostaj uzvodno od brane Kahovka bio podignut za 1,5 metara pre nego što je ukrajinska vojska srušila branu 6. juna, prenosi TASS.

– Njihove bespilotne letelice bile su iznad tog područja, i savršeno su znali gde će svaka raketa sistema HIMARS američke proizvodnje, koju su kijevskom režimu isporučile zapadne zemlje, pogoditi ciljeve i znali su u kakvom je stanju HE. Završni udar pao je upravo na slabe delove brane – rekao je Leontijev.

TASS navodi da je ukrajinska vojska navodno granatirala po prvi put Novu Kahovku 11. juna 2022. i počela masovno bombardovanje HE Kahovka u julu te godine, rekao je on.

– U avgustu i septembru napadi su se značajno intenzivirali – naglasio je Leontijev.

HE Kahovka je deo Dnjeparske kaskade hidroelektrana.

Rano ujutru 6. juna došlo je do pribijanja brane, nakon što su uništeni hidraulični ventili i postrojenja, što je dovelo do nekontrolisanog ispuštanja vode.

Nivoi vode su u obližnjem naselju Nova Kahovka dostigli visinu i do 12 metara, pre nego što je poplavna voda počela da se povlači.

Prema podacima regionalnih službi za vanredne situacije, u poplavnom području je 35 naselja.

Glas javnosti/V05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR