Glas Javnosti

Ukidaju se zlatne vize u Australiji: Koriste ih samo bogataši

Svet
Autor: Glas javnosti

Država želi da stane na put "potencijalnom pranju novca i drugim nečasnim aktivnostima"

Australija je ukinula "zlatnu vizu", koja je bogatim investitorima iz inostranstva omogućavala da žive u toj zemlji, a kao glavni razlog navodi se to što su je "zloupotrebljavali korumpirani zvaničnici". Ovaj program je osmišljen kako bi privukao strane investicije, ali je odbačen nakon što je australijska vlada, posle višestrukih kontrola, utvrdila da na taj način ne ostvaruje zadovoljavajuće ekonomske rezultate.

- Godinama je očigledno da ova viza ne pruža ono što treba našoj zemlji i ekonomiji - rekla je ministarka unutrašnjih poslova, Kler ONil.


Kako navodi britanski javni servis, ova mera će biti zamenjena vizama za kvalifikovane radnike. Prema vladinim podacima, hiljade investitorskih viza odobreno je kroz pomenuti program od 2012. godine, a 85 odsto kandidata, koji su ispunjavali uslove, dolazilo je iz Kine.

Kandidati su morali da ulože sumu ekvivalentnu iznosu većem od tri miliona evra, kako bi bili kvalifikovani za zlatnu vizu. Ovaj potez je, pored ostalih, pozdravio i izvršni direktor organaizcije "Transparency International Australia", Klensi Mur.

- Predugo su korumpirani zvaničnici i kleptokrate koristili ’zlatne vize’ kao sredstvo za realizaciju svojih nezakonitih sredstava u Australiji i nesumnjivo prikrivanje kriminalnih prihoda - rekao je Mur.
2016. godine je u vladinoj istrazi izražena zabrinutost da pomenuti program ima "potencijala za pranje novca i druge nečasne aktivnosti", dok je 2022. jedan australijski list objavio da su članovi kambodžanskog režima Hun Sena među onima koji su koristili sistem.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR