Glas Javnosti

Угледни француски медиј: Мило се заиграо по украјинском сценарију, то му неће проћи

Svet
Autor: Sputnik/foto: wikipedia

Председник Црне Горе Ђукановић жели да створи цркву – слично украјинском сценарију. У стварности, међутим, то му неће проћи лако, oбјавио је „France 24“ и додао да је намера Владе Црне Горе да отме имовину СПЦ контроверза која је разљутила и унела немир у животе већинског православног становништва.

У тексту француског медија пише како у срцу Црне Горе манастир Острог, утиснут у камену литицу, прихвата ходочаснике у своје мирно светилиште, али да се ипак свето место православља и лековитих моћи данас суочава са турбуленцијом која је оштро поделила земљу.

„Свештеници и њихови следбеници недељама излазе на улице, оптужујући владу да планира да украде њихове свете реликвије и имовину новим законом који би многе њихове цркве, укључујући и Острог, могао претворити у државно власништво, објашњава „France 24“.
У тексту се додаје да се Ђукановић заиграо, односно да је пред њим дуг пут ако мисли да ће успети да реализује сличан сценарио као у Украјини и да створи сопствену цркву и преносе речи Јована Радовића који је исказао сумњу да се иза отимања имовине од Цркве и верника крију финансијски интереси појединаца.

Портал преноси како је лажна тзв. црногорска црква проглашена деведесетих година те да нема ни двадесет свештеника, а најважније – да нема кредибилитет и да је православни свет не признаје.

У тексту се додаје како Мираш Дедеић упкос свему прижељкује примену закона и успостављање неких „нових путева“, пренео је ИН4С.

„France 24“ закључује како је ово довело у фокус питање националног идентитета у земљи у којој је више од 3/4 православног становништва и више од трећине оних који се изјашњавају Србима.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR