Glas Javnosti

UGINULI U REZERVATU PRIRODE: U Kazahstanu 700 labudova uginulo od ptičijeg gripa

Svet
Autor: Glas javnosti

Oko 700 uginulih labudova otkriveno je u rezervatu prirode u Kazahstanu gde su i retke i ugrožene vrste, saopštile su danas tamošnje vlasti.

„Ukupno, od 21. decembra do 8. januara, 675 uginulih labudova otkriveno je na jezeru Karakol“, u rezervatu prirode kod Kaspijskog mora na zapadu Kazahstana, navelo je Ministarstvo životne sredine.

Labudovi su uginuli od ptičijeg gripa i upućeni su stručnjaci da proobaju da pmognu, a svakodnevno se nalaze nove desetine uginulih ptica.


U prošlosti su ekološki aktivisti više puta izražavali zabrinutost zbog ekoloških problema u toj oblasti zapadnog Kazahstana, uključujući zagađenje vazduha i vode, kao i dezertifikaciju.

Krajem 2022. kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev je pozvao na očuvanje tog veštačkog jezera Karakol, formiranog tokom sovjetske ere vodom koja se ispuštala iz bivše nuklearne elektrane, a sada je pretvorena u rezervat gde su mnoge zaštićene vrste životinja.

„Važno je sačuvati ovaj jedinstveni rezervat. Jedan od izuzetno hitnih problema regiona je dezertifikacija“, rekao je tada Tokajev, dok nivo Kaspijskog mora, najvećeg zatvorenog mora na svetu, svake godine opada.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR