Glas Javnosti

UDARAC NA ORBANA! Evropski sud DONEO PRESUDU protiv Mađarske!

Svet
Autor:

Evropski sud za ljudska prava doneo je danas presudu protiv Mađarske, zbog proterivanja državljana Pakistana koji su u Mađarsku ušli iz Srbije 2016. godine.

Prema objašnjenju presude, sudsko veće je jednoglasno zaključilo da je došlo do kršenja dva člana Evropske konvencije o ljudskim pravima i to člana 4: zabrana kolektivnog proterivanja stranaca, i člana 13: pravo na efikasan pravni lek.

Presuda je doneta na osnovu tužbe pakistanskog državljanina Kurama Šahzada (1986).

Kako stoji u presudi, on je avgusta 2016. iz Srbije, gde je bio odbijen njegov zahtev za azil, ilegalno ušao na teritoriju Mađarske zajedno sa još 11 drugih migranata, ali ih je ubrzo uhvatila i uhapsila mađarska policija i bez formalne odluke i uz primenu fizičke sile, prebacila ih na srpsku stranu granične ograde.

Sud je posebno utvrdio da je Šahzad bio podvrgnut „kolektivnom“ proterivanju, jer, kako stoji u presudi, „vlasti nisu ispitale pojedinačnu situaciju nijednog člana grupe i nisu obezbedile istinske i efikasne načine ulaska u Mađarsku, niti su mu obezbedile odgovarajući pravni lek“.

Utvrđeno je da vlada Mađarske nije dostavila dokaze da je prisustvo ovih ljudi stvorilo smetnju ili rizik za javnu bezbednost u toj zemlji.

Prijava je podneta Evropskom sudu za ljudska prava 10. februara 2017, a presudu je donelo veće od sedam sudija. Sud je presudio da će Mađarska platiti podnosiocu predstavke 5.000 evra na ime nematerijalne štete i 5.000 evra na ime troškova i izdataka.

Mađarska je 2018. usvojila zakon, koji je omogućio automatsko odbacivanje zahteva za azil podnet u tranzitnim zonama na granici.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR