Glas Javnosti

UDAR FENIKSA: Evo kada je Ukrajina tačno planirala kontraofanzivu! Čeka se "Majka svih bitaka"!

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok ruski mediji javljaju da je predsednik Vladimir Putin neočekivano i nenajavljeno posetio štab "vojne grupe Dnjepar" na Hersonskom pravcu i štab Nacionalne garde "Istok" u nedavno anektiranoj regiji Lugansk, ukrajinski premijer iz Vašingtona najavljuje da "kontraofanziva počinje uskoro", a portal Njuzvik donosi iz tajnih dokumenata Pentagona koji su procurili da je ofanziva kodnog naziva "Udara

Tada bi trebalo da se popravi vreme i prestanu obilne kiše koje na terenu stvaraju blato koje usporava vozila i tenkove. Osim toga, dotad će na teren stići i potrebna zapadna vojna pomoć, pre svega američki i nemački tenkovi Abrams i Leopard 2 te 571 američko oklopno vozilo HMMWV.

Prema američkim vojnim dokumentima koje navodi Njuzvik, Ukrajinci pripremaju za napad 10. operativni korpus koji se sastoji od devet brigada i u svom sastavu ima 253 tenka, 381 borbeno-oklopno vozilo i 147 „komada“ artiljerije. Rusi, pak, najavljuju dodatnu mobilizaciju više od 300 hiljada vojnika.

Dakle, na terenu s dolaskom proleća situacija je sve burnija. Približava li se „Majka svih bitaka“?

Šef ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR), Kirilo Budanov, u intervjuu za radio NV utvrdio je da će „ukrajinska vojska na područje Krima doći na proleće“, a vojni analitičari spominju da bi se u maju i junu mogle voditi najžešće borbe na „južnom pravcu“ prema Melitopolju kao prvoj tački velike bitke za oslobađanje luke Berdjansk i povratak na Azovsko more i presecanje „kopnenog koridora koji u ovom trenutku Rusija ima s Krimom“.

Upravo zato se veruje da je Putin i bio s generalom Teplinskim koji je dobio zadatak da spreči te ukrajinske namere.



Da Rusi vrlo ozbiljno shvataju najave o „oslobađanju Krima“, svedoči i autorski tekst političkog komentatora režimske agencije "Ria novosti" Dmitrija Bavirina koji najavljenu prolećnu ukrajinsku konraofanzivu naziva „odlučujućom bitkom za Rusiju“.

„Bitka za mirno okončanje sukoba je izgubljena. Bitka za Rusiju počinje na proleće“, ističe Bavirin.

Navodi kako „su se na te najave kijevskog klovna (misli na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog) slatko namejali, ali sada su sigurni da će klovn to pokušati“.

Ruski analitičar smatra kako je očigledno da će Ukrajinci na proleće krenuti na južnom pravcu prema Krimu te da je to „neposredno ugrožavanje bezbednosti Rusije, a to nije više šala“. Krim je Rusija prvo okupirala, a potom anektirala 2014. godine i smatra ga svojom teritorijom.

Ukrajinci su izveli nekoliko napada dronovima na vojne ciljeve na Krimu, a oštećen je i most koji povezuje Krim s Rusijom. Jedan od najbližih Putinovih saradnika, bivši predsednik i premijer Dmitrij Medvedev zapretio je da će Rusija, ako Krim bude ugrožen, upotrebiti svo raspoloživo naoružanje.


Glas javnostiJutarnji list

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR