Glas Javnosti

UBILA GA RAVNODUŠNOST! Poznati fotograf okliznuo se i pao, devet sati niko mu nije prišao, umro na ulici (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Smrt 85-godišnjeg fotografa Renea Roberta koji je podlegao hipotermiji nakon što je pao i proveo devet sati potpuno ignorisan od prolaznika na hladnom pločniku ulice u centru Pariza, izazvala je tugu, bes i nevericu u Francuskoj i šire, prenosi "Gardijan".

Rene Robert, švajcarski fotograf poznat po fotografijama nekih od najpoznatijih španskih zvezda flamenka, umro je prošle nedelje nakon što se okliznuo tokom jedne od noćnih šetnji užurbanim pariskim kvartom u kojem je živeo.


Prema rečima njegovog prijatelja, novinara Majkla Mompontetua, Robert je pao na Ulici Turbigo.

"Imao je vrtoglavicu i pao je. Nije mogao da ustane, ležao je na hladnoći devet sati dok beskućnik nije pozvao hitnu pomoć. Prekasno. Imao je hipotermiju i nije mogao da preživi. Tokom tih devet sati nijedan prolaznik nije stao da proveri zašto ovaj čovek leži na trotoaru. Nijedan", napisao je Mompontet u seriji tvitova.

Mompontet, koji je ispričao okolnosti smrti prijatelja za Frans TV Info, rekao je da je Roberta "ubila ravnodušnost".

"Ako bi ova strašna smrt mogla da posluži nekom cilju, to bi bilo ovo: kada čovek leži na trotoaru, trebalo bi da proverimo – bez obzira na to koliko smo zauzeti. Zaustavimo se na trenutak", rekao je Mompontet.

Istakao je da mnogi ljudi, uključujući i njega samog, često gledaju na drugu stranu kada su u pitanju ljudi na ulici.

"Pre nego što dam bilo kakve lekcije ili nekoga optužim, moram da se pozabavim malim pitanjem koje me uznemiruje. Da li sam 100 odsto siguran da bih stao da sam se suočio sa tom scenom… čoveka koji leži na zemlji? Zar se nikada nisam okrenuo od beskućnika koji leži na vratima?", kazao je Mompontet.

Smrt, koja se dogodila u oblasti Pariza gde spavaju mnogi beskućnici, izazvala je debatu o građanskoj odgovornosti i osnovnoj pristojnosti.

Naslov u Figarou je glasio: "Fotograf Rene Robert, mrtav u ravnodušnosti nasred ulice."

Ambasada Španije u Holandiji je napisala na Tviteru da je smrt "Renea Roberta, koji je svojom kamerom ovekovečio sve velike umetnike flamenka, izaziva našu kolektivnu savest".

"Veoma sam tužan zbog gubitka Renea Roberta, kojeg sam imao sreće da upoznam i da me fotografiše. Ne mogu da razumem zašto mu niko nije pomogao. Ne želim da mislim da živimo u društvu sa tako malo vrednosti", izjavio je Gremijem nagrađeni flamenko pevač Arkangel.

BONUS VIDEO: Profesor Ratko Ristić o korupciji u našim institucijama

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR