Glas Javnosti

U Tunisu održan protest zbog socijalne i ekonomske krize

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas ispred sedišta vlade, u glavnom gradu Tunisa, u znak protesta zbog pogoršanja socijalne i ekonomske situacije.

„Ekonomska i socijalna situacija se i dalje pogoršavaju“, rekao je generalni sekretar glavnog sindikata UGTT Nuredin Tabubi, u govoru demonstrantima. On je osudio vlast za to pogoršanje.

Prema njegovim rečima, socijalni i ekonomski dijalog danas je potpuno blokiran. Istakao je odluka države da otplati spoljne dugove 2023. godine „bio na štetu naroda i izazvao nestašice osnovnih proizvoda“.


Tabubi je takođe kritikovao primenu „diktata Međunarodnog monetarnog fonda“ (MMF) na račun građana Tunisa.

Ekonomija zemlje je u zastoju sa rastom od samo 0,4 odsto 2023. i stopom nezaposlenosti koja je dostigla 16,4 odsto na kraju prošle godine, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku.

Zemlju su takođe potresle političke tenzije, nakon puča kojim je predsednik Kais Sajed sebi dao puna ovlašćenja u julu 2021.

Prolazeći kroz ozbiljnu finansijsku krizu, Tunis je u oktobru 2022. zaključio sporazum sa MMF o zajmu od dve milijarde dolara, ali pregovori su zastali pošto je predsednik odbio reforme koje je preporučio MMF.

Tunis pokušava da otplati svoje dugove, ali nema likvidnost da obezbedi stanovništvu dovoljno osnovnih proizvoda, što je dovelo čestih nestašica brašna, šećera i pirinča.

Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR