Glas Javnosti

U TEŠKOJ SITUACIJI: Švajcarska kompanija koja je napustila Severni tok 2 cele prošle godine bez posla

Svet
Autor: Glas javnosti

Firma Allseas, koja je napustila Severni tok 2, provela je 2020. godinu čekajući novi ugovor.

Švajcarska kompanija Allseas našla se u izuzetno teškoj situaciji nakon što je odbila da završi izgradnju Severnog toka 2.

Krajem 2019. godine, SAD su zapretile da će uvesti ekonomske sankcije protiv učesnika u zajedničkom projektu Rusije i Nemačke. Jedna od prvih koja nije želela da se suprotstavlja Amerikancima bila je kompanija Allseas, koja se specijalizovala za polaganje cevovoda, kao i za postavljanje i demontažu podvodnih platformi za bušenje.

Švajcarci su hitno opozvali brodove Solitaire and Pioneering Spirit koji su učestvovali u izgradnji gasovoda. Međutim, oni ne samo da su zaustavili sav posao, već su i napustili Baltičko more.

Posle toga, s vremena na vreme, u štampi su mogli da se vide izveštaji da se Allseas suočava sa bankrotom, ali je kompanija ipak prebrodila težak period. Pored Solitaire and Pioneering Spirit, Allseas ima još dva polagača cevi, Lorelay i Audacia, i Tog Mor za plitke vode. Sve ovo vreme nisu bili besposleni. Međutim, plovila koja su učestvovala u izgradnji Severnog toka 2 bila su prinuđena da čitavu 2020. godinu provedu čekajući novi ugovor.

Prema navodima medija, Pioneering Spirit se, nakon duže neaktivnosti, priprema za početak postavljanja cevovoda Europipe II, a Solitaire treba da radi u Mozambiku.

Teško je reći čime se tačno vodila švajcarska kompanija kada je odbila da gradi ruski gasovod, ali niko joj neće nadoknaditi izgubljeni profit i novčane kazne zbog kršenja ugovora.

(Glas javnosti/Webtribune)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR