Glas Javnosti

U svetu ima rekordnih  1,1 milijardi pušača – Najstrastveniji pušači su stanovnici Crne Gore

Svet
Autor: Glas javnosti

U svetu postoji rekordan broj pušača cigareta, njih oko 1,1 milijardu, ali popularnost duvana i dalje značajno opada. Tako se od 1990. godine do danas ,udeo pušača u populaciji smanjio  za oko trećinu, proističe iz nove studije koju je objavio stručni medicinski časopis Lanset (The Lancet).

Prema ovoj studiji u 2019. godini zbog negativnih posledica pušenja na zdravlje umrlo je osam miliona ljudi, a pušilo se više od 20 milijardi cigareta dnevno. Najstrastveniji pušači su stanovnici Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske, Slovenije i Grčke, gde je prosečan pušač godišnje pušio više od 2.350 cigareta, navodi se u ovoj studiji. Stanovnice Srbije su, međutim, osvojile neslavno treće mesto u svetu sa 37,8 procenata žena pušača. Gore od nas su samo pripadnice nežnijeg pola sa Grenlanda i ostrvske države Nauru, gde, međutim, ima značajno manje stanovnika. Na Grenlandu živi oko 50.000 ljudi, a Naruu ima nešto više od 12.000 stanovnika.

 

Ova globalna studija pokazala je da čak 90 odsto novih pušača postane zavisno do 25. godine. Statistika govori da se u poslednjih 30 godina broj pušača u svetu sa 990 miliona povećao na 1,1 milijardu. Pošto je, međutim, u istom tom periodu, od 1990. godine do danas,  broj stanovnika na Zemlji rastao mnogo brže, to znači da se udeo pušača u ukupnom stanovništvu znatno smanjio i to za gotovo 40 procenata kod žena i 28 odsto kod  muškaraca. Tako je u 2019. godini u svetu pušilo manje od sedam odsto žena i 33 procenata muškaraca.

 

Najviše pušača živi u Istočnom Timoru, a najmanje u Peruu, dok su najstrastveniji pušači u Crnoj Gori

 

Najviše je pušača, ukoliko posmatramo 2019. godinu, bilo u Istočnom Timoru i to čak 65 procenata - mereno prema udelu pušača u ukupnom broju stanovništva.

U toj godini, za razliku od Demokratske Republike Istočni Timor, ostrvske države u jugoistočnoj Aziji u Malajskom arhipelagu, najmanje ljudi puši u državi Peru i to samo sedam odsto stanovništva.

 

Pušača ima više u zemljama Okeanije, Azije i Istočne Evrope, a  trećina svih korisnika duvana (341 milion ljudi) dolazi iz Kine, prema podacima iz 2019. Te godine u svetu se svakodnevno pušilo više od 20 milijardi cigareta, a najstrastveniji pušači su, kako je  navedeno u toj studiji,  stanovnici Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske, Slovenije i Grčke, gde je prosečan pušač godišnje pušio više od 2.350 cigareta. 

Prema autorima studije, broj pušača se od 1990. godine najviše smanjio u Brazilu i to za čak za 73 procenta, zatim u Norveškoj - za 54 odsto, Senegalu (za 51 procenat) i Islandu (za 50 procenata). U Češkoj se udeo pušača među muškarcima smanjio za 22 procenta, a među ženama za 20 procenata.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR