Glas Javnosti

U sudaru čamaca POGINULO 27 osoba: Kapetan broda osuđen na pet godina zatvora!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski kapetan kruzera osuđen je u utorak u Mađarskoj na pet godina zatvora zbog svoje uloge u nesreći 2019. kada je njegov čamac udario i potopio manji čamac na Dunavu, pri čemu je poginulo 27 južnokorejskih turista i dvoje članova posade.

Sudija Leona Nemet iz Centralnog okružnog suda u Pešti utvrdila je da je nemar ukrajinskog kapetana Jurija Čaplinskog doveo do toga da se njegov čamac za krstarenje, Viking Sigin, sudario sa turističkim brodom Hableani (Mermaid) s leđa, zbog čega je potonuo u reku Dunav u roku od nekoliko sekundi.


Sud je oslobodio Čaplinskog po 35 tačaka za nepružanje pomoći. On može da se žali na svoje osude za nemar.

Sedam Južnokorejaca spašeno je iz vode na jakoj kiši nakon sudara, a pronađeno je 27 mrtvih, uključujući i dvočlanu mađarsku posadu. Jedan Južnokorejac se i dalje vodi kao nestao.



Neka tela žrtava pronađena su nedeljama nakon nesreće više od 100 kilometara nizvodno.

Čaplinski, kapetan broda Viking Sigin, bio je u policijskom pritvoru od sudara, uključujući i kućni pritvor u Mađarskoj od 2020. Deo vremena koje je Čaplinksi već odslužio uračunavaće se u njegovu petogodišnju kaznu.


U završnoj izjavi pre presude u utorak, Čaplinksi je sudar nazvao „užasnom tragedijom“ i rekao da ga je smrt „toliko nevinih žrtava“ držala budnim noću od te kobne noće do dana danas.


Čitanju presude prisustvovala su tri službenika ambasade Južne Koreje u Budimpešti, ali nijedan južnokorejski član porodice žrtava nije prisustvovao saslušanju.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR