Glas Javnosti

U SENDVIČU SAKRILI NUKLEARNE TAJNE! Uhvaćen dok je pokušavao da proda tajne podatke

Svet
Autor: Glas javnosti

Nuklearni inženjer američke mornarice i njegova supruga optuženi su za pokušaj prodaje nuklearne tajne osobi za koju su smatrali da zastupa jednu stranu državu.

Džonatan Tobi (42) i njegova supruga Dajana (45) uhapšeni su u Zapadnoj Virdžiniji, saopštilo je američko Ministarstvo pravde, a prenosi BBC.

Oni su navodno pokušali da podatke o dizajnu nuklearne podmornice, skrivene u sendviču sa puterom od kikirikija, prodaju nekome za koga su mislili da predstavlja drugu zemlju, ali ta osoba je zapravo bila tajni agent američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).


 
Par je sada optužen u skladu sa američkim Zakonom o atomskoj energiji.
 
Optuženi je radio u programu američke mornarice za nuklearni pogon i imao je nacionalnu bezbednosnu dozvolu.
 
Američko Ministarstvo pravde je saopštilo da je on u aprilu 2020. godine jednoj stranoj vladi poslao paket koji sadrži ograničene podatke i poruku sa određenim nagoveštajima, kako bi od njega za novac mogli dobiti više podataka. Tada je navodno počeo da piše jednoj osobi šifrovanim mejlovima, misleći da je reč o licu koje predstavlja jednu stranu vladu.
 
Međutim, sa druge strane je zapravo bio agent FBI, navodi se u saopštenju.


 
Nakon nekoliko meseci, optuženi par navodno se dogovorio o razmeni tajnih podataka u zamenu za oko 100.000 dolara u kriptovaluti.
 
U junu ove godine, Džonatan i Dajana Tobi otputovali su u Zapadnu Virdžiniju da ostave podatke. Dok je Dajana bila posmatrač, Džonatan je "postavio SD karticu skrivenu u sendviču sa puterom od kikirikija" na određenu lokaciju, navodi se u saopštenju.
 
Nakon što je agent pokupio karticu, poslata je uplata i primljena je šifra za dešifrovanje pristupa SD kartici.
 
Na njoj su bili podaci "koji se odnose na podmorske nuklearne reaktore".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR