Glas Javnosti

U RAKETNOM NAPADU POGINULO PETORO DECE: Tenzije sve jače, bombarduju se kuće civila

Svet
Autor: Glas javnosti

Najmanje petoro dece i jedna žena poginuli su u istočnom Avganistanu tokom navodnog raketnog napada pakistanske vojske, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Raketni napad dogodio se u provinciji Kunar, rekao je lokalni zvaničnik Nadžibulah Hasan Abdal, preneo je AFP.



Meštani tvrde da je napad izveo pakistanski avion u ranu zoru, a avganistanski zvaničnici tvrde da je pakistanska vojska izvela još jedan napad na teritoriju Avganistana, kada su „pakistanski helikopteri u provinciji Kost bombardovali četiri sela i pogodili isključivo kuće civila“.

Otkako su talibani (pokret koji je pod sankcijama UN) preuzeli vlast u Avganistanu prošle godine, rastu tenzije između te države i Pakistana. Pakistan optužuje Avganistan kako militantne grupe sa njegove teritorije izvode napade, dok talibani to negiraju i osuđuju potez Pakistana koji podiže ogradu na granici dugoj 2.700 kilometara.

Plemenski vođa iz Kosta Gul Markan potvrdio je da se dogodio taj incident, dok je avganistanska vodeća TV stanica TOLO njuz objavila snimke uništenih kuća.

„Svi ljudi koji su gađani su nedužni civili koji nemaju ništa ni sa talibanima ni sa vladom. Ne znamo zašto nas gađaju, rekao je Rasul Džan, meštanin Kosta.

U Kostu je održan i antipakistanski protest tim povodom.

Ministar spoljnih poslova Avganistana Amir Kan Mutaki pozvao je pakistanskog ambasadora u Kabulu kako bi mu uručio protest, piše Sputnik.


Vojni incidenti kakvi su se dogodili u Kostu i Kunaru moraju da budu predupređeni jer će ih zloupotrebiti zlonamerni pojedinci ili grupe“, saopšteno je iz ministarstva.
Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se „incident dogodio posle značajnog porasta broja napada koje su izvele zabranjene terorističke grupe sa avganistanske teritorije“, preneo je TOLO njuz.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR