Glas Javnosti

U PROBLEMIMA DO GUŠE: Humanitarna katastrofa preti Avganistanu, hitno potrebno 800 miliona dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetski program UN za hranu (WFP) saopštio je da je hitno potrebno 800 miliona dolara za pomoć Avganistanu u narednih šest meseci jer je ta zemlja u najvećoj opasnosti od gladi za četvrt veka.

Humanitarne agencije su Avganistancima od povratka talibana na vlast 2021. godine pružale podršku u hrani, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, međutim pored loše ekonomske situacije distribuciju pomoći je ozbiljno oštetila odluka talibanske vlasti da ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama.

Ujedinjene nacije nisu bile obuhvaćene tom zabranom, ali su prošle nedelje saopštile da vlasti sprečavaju Avganistanke da rade u agencijama UN.


WFP je naveo da humanitarne radnice imaju „vitalnu ulogu“ u pružanju pomoći u hrani i da će uložiti „sve moguće napore“ da se ta pomoć nastavi.

„Hitno nam je potrebno 800 miliona dolara u narednih šest meseci da nastavimo da pružamo pomoć ljudima kojima je potrebna širom Avganistana. Katastrofalna glad kuca na vrata Avganistana i ukoliko se humanitarna podrška ne održi, stotinama hiljada Avganistanaca će trebati pomoć da prežive“, saopšteno je.

UN su upozorile da je njihov rad u Avganistanu otežan zbog nedovoljno finansija. Za 2023. godinu obezbeđeno je 249 miliona dolara, što je ni trećina iznosa iz 2022. godine, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR