Glas Javnosti

'U PITANJU JE OPSTANAK EVROPSKOG TURIZMA': 13 zemalja saglasno da se usvoji primena 'zelenih pasoša'

Svet
Autor: Glas javnosti

Dvanaest članica Evropske unije i Hrvatska postigli su dogovor oko uslova za izdavanje takozvanih "zelenih pasoša".

Oni bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.

 Naš cilj je da „zeleni pasoš“ brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primenimo na nivou EU - rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kostinger.

Ona je, kako prenosi Index.hr, rekla da se radi o „pitanju opstanka za evropski turizam“.

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se 29. marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje „zelenog pasoša“, koji bi mogao da počne da se koristi najkasnije do početka juna.

„Zeleni pasoš“ preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je vlasnik vakcinisan, testiran ili je imao korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU, od ček-ina na aerodromima do poseta ugostiteljskim objektima - rekla je austrijska ministarka turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbeći da ta vrsta dokumenta bude tretirana kao uvođenje obaveznog vakcinisanja „na mala vrata“.

Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika takozvanih kovid pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi bili dostupni svim zemljama članicama EU, a dalji cilj je i usklađivanje primene sa trećim zemljama.

Lista sa kriterijumima predata je na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u narednim danima trebalo da donese odluku o primeni “zelenih pasoša“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR