Glas Javnosti

U ovoj Evropskoj zemlji je dizel najskuplji

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema podacima britanske osiguravajuće kompanije RAC, najviša cena dizela je u Velikoj Britaniji u odnosu na ostatak evropskog kontinenta.

Prosečna cena jednog litra dizela je 1,55 funti, što je za 0,50 funti više od prosečne cene dizela u Irskoj i Belgiji koje su odmah iza Velike Britaniji po prosečnoj ceni dizela. U RAC-u smatraju da su cene dizela u britanskoj maloprodaji neopravdano visoke.

Kao jedan od razloga zašto su cene visoke istakli su nedovoljnu konkurenciju u maloprodaji. U prilog ovoj konstataciji naveli su primer Severne Irske kao tržišta s većom konkurencijom, a u kojoj je prosečna cena dizela 1,44 funte po litru.

Rast cena dizela u Velikoj Britaniji se desio uprkos tome što je vlada ove države u martu 2022. godine za 0,50 funti snizila poresku u stopu za vozila s motorom na unutrašnje sagorevanje. To je učinjeno kako bi se stanovništvu pomoglo usled inflacije.


RAC-ovi podaci govore i to da je u ostalim evropskim državama moguće natočiti više dizela po nižoj ceni nego u Velikoj Britaniji uprkos tome što ostale evropske države imaju više carine na gorivo. Kao primer za to su istakli Italiju, kao zemlju s najvišim carinama u Evropi, u kojoj je prosečna cena litre dizela niža za 0,70 funti u odnosu na Veliku Britaniju.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR