Glas Javnosti

U NEPALU ZAMALO NESREĆA: Umalo sudar aviona, suspendovani kontrolori leta

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti Nepala su objavile da su suspendovale tri kontrolora letenja i pokrenule istragu jer se umalo nisu sudarila dva aviona koja su čekala sletanje na Međunarodni aerodrom Katmandua.

U petak se avion „Er Indije“ koji je zbog gustog saobraćaja čekao sletanje kružeći na visini od 19.000 stopa (5.800 metara), iznenada spustio i za dlaku promašio avion „Nepal erlajnsa“ koji je leteo na visini od 15.000 stopa (4.572 metra), navela je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Nepala.

Uprava je navela da su „tri kontrolora letenja koja su tada bili na dužnosti, do daljeg udaljeni s radnog mesta“ i da je formirana istražna komisija, prenosi N1.


Upućeno je i pismo regulatorima civilnog vazduhoplovstva Inddije da „istraže moguće neodgovarajuće postupanje pilota Er Indije“.

Loše održavanje opreme i slaba primena bezbednosnih pravila opterećuju vazdušni saobraćaj Nepala uprkos međunarodnim preporukama.


Evropska unija je iz bezbednosnih razloga zabranila svim nepalskim avioprevoznicima letove u njenom vazdušnom prostoru.

Najnovija vazduhoplovna nesreća u Nepalu se dogodila u januaru, kada se avion domaće kompanije „Jeti erlajns“ srušio u provaliju prilazeći novom aerodromu Pohara, a poginuli su svi u avionu – 68 putnika i četiri člana posade.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR