Glas Javnosti

U Nemačkoj uskoro više slobode pri biranju prezimena

Svet
Autor: Glas javnosti

Supružnici u Nemačkoj ubuduće bi trebalo da imaju više slobode prilikom biranja prezimena posle venčanja i to će se isto odnositi i na decu.

"Sadašnji zakon suviše je strog, naročito kada se radi o dvostrukim prezimenima", izjavio je ministar pravosuđa Marko Bušman, član nemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP).

On smatra da je krajnje vreme da se supružnicima omogući da "svoju povezanost izraze i u preuzimanju prezimena partnera".

Prema predlogu zakona, ubuduće bi za oba supružnika bilo moguće preuzimanje prezimena partnera jer je do sada to bilo moguće samo kod jednog. Ubuduće bi oba supružnika mogla da nose isto, dvostruko prezime sa spojnicom između prenosi 021.rs
 
To dvostruko prezime moglo bi da bude preneto i na decu, što takođe do sada nije bilo moguće. Deci bi takođe novim zakonom bilo omogućeno da promene prezime u slučaju razvoda roditelja i ako jedan od njih ponovo preuzme svoje ranije prezime.
 
"Danas je potpuno uobičajena situacija da roditelji vrate prezime koje su nosili pre venčanja i u takvoj situaciji bi i dete moglo da preuzme to ranije prezime", rekao je Bušman.
 
"Raznovrsnost porodičnog života poslednjih decenija postaje sve veća. Nemački zakon o porodici kaska za novim realnostima", rekao je ministar i dodao da će u sklopu tih promena biti izmenjeni i zakoni o pravima dece i o izdržavanju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR