Glas Javnosti

U NASELJU DREVNE ZGRADE, GROBNICE, PREDMETI: Otkriveno više milenijuma staro naselje na severozapadu Kine

Svet
Autor: Glas javnosti

U okrugu Ćingđijan, u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi, iskopano je naselje koje datira od pre oko 3.200 godina, saopštila je lokalna arheološka institucija. Velike zgrade od nabijene zemlje, grobnice, jame za pepeo i kalupi za keramiku pronađeni su na lokaciji Džaigou, koja se prostire na oko tri miliona kvadratnih metara na visoravni Les, naveo je Sun Džanvei, istraživač sa Akademije za

U grobnicama plemića na lokalitetu pronađen je veliki broj bronzanih kočija i konja, predmeta od žada, kosti, glaziranog posuđa i oklopa kornjača koji podsećaju na one koje su ranije otkopani iz grobnica sličnih društvenih slojeva u Đinsuu, takođe poznatim kao Đin ruševine.

Đinsu star 3.300 godina, koji se nalazi u centralnim ravnicama Kine, potvrđen je kao prestonica kasne dinastije Šang (1600-1046. p.n.e.). Severnim područjem Šansi gde se nalazi lokalitet Džajgou vladao je regionalni režim tokom tog perioda.


Nova otkrića odražavaju blisku ekonomsku i kulturnu razmenu između teritorije dinastije Šang i regiona današnjeg severnog Šansija, kao i snažan uticaj civilizacije Šang na okolna područja.

Oni takođe pokazuju da je postojala visoko razvijena bronzana civilizacija u severnom Šansiju u kasnoj dinastiji Šang, što je označilo napredak u arheološkom proučavanju dinastije Šang, rekao je Sun.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR