Glas Javnosti

U Mađarskoj usvojen ZAKON O ZABRANI PROMOCIJE među maloletnicima HOMOSEKSUALNOSTI I PROMENE POLA

Svet
Autor: Glas javnosti

Mađarski poslanici odobrili su većinom glasova u Parlamentu, uz samo jedan glas protiv, Zakon o zabrani širenja bilo kog materijala koji prikazuje ili promoviše homoseksualnost i promenu pola među mladima mlađim od 18 godina. Ovaj Zakon, između ostalog, sprečava obrazovanje u školama o seksualnim manjinama.

Povodom ove odluke mađarskih zakonodavaca, zemlje koja je članica Evropske Unije (EU), već su se oglasili aktivisti i grupe za ljudska prava koje to doživljavaju kao diskriminatorski odnos prema LGBT zajednici (lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe). Istovremeno je poverenica za ravnopravnost EU Helena Dali (Helena Dalli) upozorila da bi Mađarska zbog ovog novog zakona mogla da izgubi novac iz evropskih izvora.

Poslanici su zakon odobrili sa 157 za -  prema jednom glasu protiv. Predlog su široko podržali članovi vladajuće konzervativne stranke Fides (Fidesz) premijera Viktora Orbana, koja je i predložila njegovo  donošenje. Članovi desničarske stranke Jobik (Jobbik), takođe su podržali ovaj zakon. Sve ostale opozicione stranke bojkotovale su glasanje, objavili su domaći i strani mediji.

Ova pravna norma predstavlja i izmenu zakona koja utiče na pedofiliju. Sadrži, takođe i dodatke koji zabranjuju pokazivanje bilo koje seksualne orijentacije osim heteroseksualne i promene pola u školskim programima, kao i u filmovima i reklamama namenjenim osobama mlađim od 18 godina.

Mađarska vlada ističe da je cilj ove zabrane borba za „zdrav fizički i mentalni razvoj dece“.

Slične propise već je donela i Poljska, kao članica EU, kao I Rusija

Zakon su oštro kritikovali aktivisti u Mađarskoj i inostranstvu, upoređujući ga sa ruskom pravnom normom koja je zabranila „promociju homoseksualnosti“ još 2013. godine. Hiljade ljudi protestovalo je ispred mađarskog parlamenta u ponedeljak, protiv donošenja ovih novih zakonskih propisa.

Poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je pre usvajanja novog zakona, bila pozvala   mađarske zakonodavce da se ne slože sa njegovim donošenjem, što, međutim, nije urodilo plodom.

Organizacija za ljudska prava Hatter veruje da će ,,zakon značajno ograničiti slobodu izražavanja i dečja prava, ugroziti mentalno zdravlje mladih pripadnika seksualnih manjina i sprečiti ih da pristupe informacijama i podršci”.

Podsećamo i na primer Poljske, koja je, takođe članica EU, a kojoj je Brisel prošle godine odbio da finansijski podrži nekoliko poljskih gradova, koji su sebe opisali kao "zonu bez LGBT ideologije", a sada su spremni da preduzmu slične korake protiv Mađarske. "Jasno stavljamo do znanja da ako neko ne poštuje vrednosti demokratije i jednakosti koje važe u Evropskoj uniji, onda nema pravo da crpi novac iz našeg projekta", rekao je komesarka Dali.

Još prošlog decembra je mađarski parlament odobrio  amandmane na Ustav koji ograničavaju prava seksualnih manjina. Oni se odnose na zabranu  usvajanja dece istopolnim parovima, kao  i odredbe da se pol dece određuje rođenjem i da se kasnije ne može menjati. Ranije je kabinet predsednika zabranio promene rodnih podataka u ličnim dokumentima.

Pripadnici seksualnih manjina u Mađarskoj, prema pisanju stranih medija, strahuju da bi mogli biti meta političkih napada pred izbore 2022. godine. Ukazuju na sličnu situaciju u Poljskoj, gde je protivljenje takozvanoj „LGBT ideologiji“ postalo jedna od ključnih tema vladajućih nacionalnih konzervativaca pred prošlogodišnje predsedničke izbore.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR