Glas Javnosti

U DUHU PRAZNIKA: Hrišćani će ipak podeliti „Sveti oganj“ (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Izrael će za Uskrs pomoći, da se uprkos pandemiji, ceremonija 18. aprila održi

Vlasti Izraela sarađuju sa vladama drugih zemalja i liderima Pravoslavne crkve u Svetoj zemlji kako bi omogućili da se ceremonija Svetog ognja ne bi otkazala zbog virusa korona.
S obzirom na zabranu javnih okupljanja zbog pandemije COVID-19, izraelski zvaničnici poručuju da će se ceremonija 18. aprila održati, ali uz ograničen broj prisutnih.

Ceremoniji će prisustvovati desetak pravoslavnih verskih lidera, prenosi „Tajms of Izrael“.

Kako se navodi, vlasti Izraela osmislile su i kreativan način da se Sveti oganj prenese u druge zemlje. Naime, zbog mera karantina koji je u Izraelu obavezan za sve koji dolaze u zemlju, strani velikodostojnici će plamen prihvatiti u svom avionu, koji će ih odmah posle toga vratiti kući.

Podsetimo, na hiljade vernika svake godine odlazi do Crkve Hristovog groba u Starom gradu u Jerusalimu, izgrađene na mestu gde je Isus Hristos sahranjen i vaskrsnuo, kako bi dan pred pravoslavni Vaskrs, na Veliku subotu, dočakali silazak Svetog ognja.

Pravoslavni patrijarh ulazi u najsvetiji deo hrama, gde se nalazi Hristov grob, nakon čega izlazi sa svećama zapaljenim Svetim ognjem i prosleđuje ga dalje vernicima u hramu i ispred njega.

Pre ulaska u posebnu prostoriju, patrijarha pretresu kako bi se uverili da kod sebe nema šibicu ili bilo koje drugo sredstvo kojim bi mogao da zapali vatru.

Svaki vernik tokom ceremonije drži 33 sveće, koje simbolišu godine koje je Hristos proveo na zemlji, a plamen se šalje u zajednice pravoslavnih hrišćana širom sveta.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR