Glas Javnosti

U Čikagu otkriven superprenosilac, zarazio 15 ljudi

Svet
Autor: Глас јавности

Muškarac, koji nije bio svestan da je oboleo od  korone pokrenuo je lanac prenosa virusa koji je zarazio ukupno 15 osoba, a tri su umrle, objavio je američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti.

Krajem februara, kad su SAD još verovale da su onemogućile prodor virusa korona, stanovnik Čikaga ne znajući da je oboleo otišao je na sahranu kako bi izrazio saučešće prijateljima. Tri dana kasnije bio je na proslavi rođendana sa porodicom i rođacima.

U američkoj saveznoj državi Ilinois, u kojoj je Čikago najveći grad, tek su 21. marta uvedene mere ograničenja, kao i u mnogim drugim delovima SAD. Ovaj slučaj je primer toga koliko je presudno pridržavanje preporuka o distanciranju i zabranama kretanja, ističu iz Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti, jer je detaljno utvrđeno kako je samo jedna osoba zarazila tako veliki broj ljudi.

Sve je počelo kad je primarni kliconoša veče pre sahrane bio na večeri s dvoje prijatelja na kojoj se jelo iz zajedničkih porcija.

Tokom večere koja je trajala oko tri sata i sahrane koja je trajala oko dva sata i na kojoj su ljudi od kuće doneli vlastita jela primarni je kliconoša, po vlastitim rečima, izražavajući saučešće zagrlio četiri osobe, među kojima i dve s kojima se veče pre našao na večeri.

U sledećih dva do šest dana tri su osobe razvile simptome COVID-a 19, među kojima i jedna koja je hospitalizovana i preminula mesec kasnije. 
Druge dve nisu završile u bolnici i oporavile su se.

Tri dana nakon sahrane primarni je kliconoša otišao na rođendansku proslavu na kojoj je bilo devet članova njegove porodice i tokom sledeća tri sata bio je u bliskom kontaktu sa svim zvanicama.

Kod njih sedam su se u roku od tri do sedam dana nakon rođendana pojavili simptomi korona virusa. Dvoje koji su završili u bolnici zbog težine bolesti umrli su.
Dve osobe koje su brinule za jednog od dvoje preminulih takođe su razvile simptome virusa. Radilo se o članu porodice i profesionalnom negovatelju.

Jedan od članova porodice primarnog kliconoše verovatno je zarazio još jednog rođaka koji nije bio na rođendanskoj proslavi.
Troje zvanica s rođendana koji su imali simptome otišli su šest dana nakon pojave simptoma u crkvu, gde su verovatno zarazili jednog zdravstvenog radnika koji je tada takođe bio u crkvi.

Taj je zdravstveni radnik sedeo blizu njih i razgovarao s njima oko 90 minuta.

Prema podacima Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti zaraženi su imali od pet do 86 godina.
Taj slučaj odslikava koliko je virus zarazan u trenutku dok naučnici tek pokušavaju da razumeju načine njegovog prenosa.

Veruje se da je vrlo veliki postotak zaraženih osoba bez simptoma - između 25 i 50 odsto, što podupire pozive da sve osobe pokriju svoje lice kad izađu iz svoga doma.

(Izvor: B92/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR