Glas Javnosti

U centru pustinje niče grandiozna nova prestonica Egipta

Svet
Autor: Glas javnosti

Preko pustinje četiri puta veće od Vašingtona, u Egiptu se uzdiže upadljiva nova prestonica, imperijalne veličine i stila, koja otelotvoruje grandiozne ambicije predsednika Abdela Fataha el Sisija.

Nova administrativna prestonica nedaleko od Kaira obuhvata najvišu zgradu u Africi, kristalnu piramidu i ogromnu palatu u obliku diska za El-Sisija, inspirisanu simbolima drevnog egipatskog boga sunca. Šest godina u izradi, po procenjenoj ceni od 59 milijardi dolara, ovo je najveći u nizu megaprojekata koje je izgradio predsednik odlučan da preoblikuje Egipat.

Projekti, koje je uglavnom izgradila moćna vojska zemlje, čine El-Sisija najnovijim u dugom nizu egipatskih lidera, koji se protežu vekovima unazad, koji su nastojali da odraze svoj autoritet u impozantnim strukturama koje se uzdižu iz pustinje.

Ipak, građani će morati malo da sačekaju preseljenje jer je na desetine hiljada stanova još uvek u fazi izgradnje, pa ceo grad liči na „veliko gradilište“.

Nova egipatska prestonica treba je da ponudi predah od ogromnog dima u Kairu, gde broj stanovnika prelazi 20 miliona.

Iako je ideju prvi pomenuo Hosni Mubarak, autoritarni vođa koji je zbačen u pobuni Arapskog proleća 2011. godine, El-Sisi ju je podigao na nove visine: neboder koji su izgradili Kinezi pod nazivom Ikonička kula uzdiže se na 1293 metara, najviša zgrada u Africi.

Nacrti sada podrazumevaju zelene bulevare, tramvajske linije i široku upotrebu digitalne tehnologije: oko 6.000 kamera će pratiti ulice novog grada, vlasti će koristiti veštačku inteligenciju za optimizaciju korišćenja vode i upravljanja otpadom, a stanovnici će podnositi žalbe koristeći mobilnu aplikaciju.

El-Sisi je prvobitno obećao da će novi kapital biti finansiran od strane stranih i lokalnih investitora i prodaje vladinog zemljišta u centru Kaira. Vlada je izvršila pritisak na egipatske programere, od kojih su neki bili povezani sa vojskom, da pomognu u njegovoj izgradnji.

Ako ništa drugo, novi grad će verovatno postati simbol sve više imperijalističke vladavine El-Sisija.

Zahvaljujući promenama u ustavnim ograničenjima mandata koje je progurao kroz parlament 2019. godine, on bi mogao da bude na vlasti do 2030. godine ili duže.

Projekat skupo košta građane Egipta?

Međutim, ovaj megaprojekat će skupo platiti građani. Naime, Egipat prolazi kroz strašnu ekonomsku krizu, njegove finansije su „na ivici“, a pojavljuju se sve glasnije sumnje da će doći do bankrota. ‌

Iako je vlada obećala da će novi gradovi obezbediti milione radnih mesta i hitno potrebne stambene jedinice, ekonomisti kažu da su do sada otvorena radna mesta većinom slabo plaćeni građevinski poslovi.

Samo tokom proteklih šest godina, Međunarodni monetarni fond dao je Egiptu tri zajma u ukupnom iznosu od oko 20 milijardi dolara, iako je američka pomoć stalno pristizala. Uprkos tome, zemlja je ponovo u nevolji.

„Predsednik pozajmljuje novac iz inostranstva da izgradi ogroman grad za bogate“, rekao je Maged Mandur, egipatski politički analitičar.

Ali, grad se ne gradi iz pozajmica, nego iz budžeta, koji je treba da koristi svim građanima, a Egipćani pripadnici srednje ili niže klase plaćaju cenu za megaprojekte kroz poreze, manje investicije u socijalne usluge i smanjenje subvencija.

Iako je finansiranje novih projekata i dalje nejasno, oni se delimično finansiraju kineskim kapitalom, kao i obveznicama sa visokim kamatama koje će Egipat skupo da otplaćivati tokom narednih godina.

Uz to, Egipat nema kako da obezbedi prilive u budžet, strani investitori su se uglavnom klonili Egipta, odvraćani čvrstim držanjem vojske nad ekonomijom. To, u kombinaciji sa nedostatkom fokusa na razvoj domaće industrije, znači da se privatni sektor, van nafte i gasa, smanjuje svakog meseca skoro dve godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR