Glas Javnosti

U avgustu počinje proizvodnja vakcine protiv koronavirusa: Rusi ispitali uticaj na ljude

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju prve u svetu vakcine protiv virusa korona. Prva ispitivanja su obavljena, i prema najavama do kraja ove godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza vakcine koju je napravio Institut „Gamalej“.

Ispitivanja prve vakcine u svetu protiv virusa korona na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji već su uspešno završena, a cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi i to je urađeno.

Prema rečima direktora Ruskog fonda za direktna ulaganja Kirila Dmitrijeva, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru ove godine, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji mRNK najranije će se pojaviti početkom sledeće godine, jer je još uvek potrebno da se ispita njena bezbednost.

Dmitrijev procenjuje da će sledeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, „što će omogućiti svetu da se efikasno bori protiv virusa korona“.

Vitalij Zverev, akademik Ruske akademije nauka, doktor bioloških nauka i naučni direktor Instituta za vakcine i serume „Mečnikov“ objašnjava da virus korona sada kruži među ljudskom populacijom i da se oko 220 zemalja suočilo sa ovom pošasti, ali da je obolelo oko 15 do 20 odsto, dok su svi ostali zaraženi nosioci virusa i više od polovine njih nema nikakve simptome.

Zverev smatra da uspeh lečenja virusa korona ne treba povezivati sa stvaranjem vakcine. On upozorava da sa vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta, napominjući da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina.

Taj proces se, kako kaže, može ubrzati uklanjanjem nekakvih birokratskih prepreka, ali ni tu ne treba brzati, jer je i ta birokratija, koja postoji godinama i decenijama, opravdana. Najvažnije je, ističe virusolog, da vakcina bude efikasna i da nema neželjene efekte.

On takođe napominje da se prototip vakcine može u laboratoriji napraviti za nekoliko meseci, ali da je nemoguće nju proveriti za pola godine ili godinu.

Ceo svet traga za vakcinom
Mnoge laboratorije i instituti u svetu ušli su u žestoku trku oko stvaranja vakcine koja će pobediti kovid-19, jer je to, između ostalog, za svaku zemlju-proizvođača stvar prestiža, ali i profita. Samo u Rusiji radi se na oko 47 vakcina, a tri prototipa ruske vakcine protiv virusa korona pokazali su svoju efikasnost.

Osim u Rusiji, vakcina protiv kovida-19 se ispituje i u SAD, Kini, Japanu, Singapuru i u nekoliko evropskih zemalja. U svetu je razvijen 141 prototip vakcine, a neki tvrde da se radi na znatno više projekata.

Eksperti objašnjavaju da nije teško prepoznati koja je vakcina najbolja – a to je ona koja bude najbrže i najbolje stvarala imunitet i koja uspeva da izazove reakciju organizma da stvara antitela u borbi protiv virusa korona.

-Sada oko 150 timova u svetu  razrađuje vakcinu, a oko 10 vakcina se već testira. Ako neka zemlja prva napravi vakcinu i dokaže da je zaista dobra, onda će svi imati reči hvale za tu zemlju i njen sistem, a zapravo razlika u mesecu kada će se ona pojaviti nije bitna. Važno je da je vakcina kvalitetna, bezbedna i efikasna. Male vremenske razlike ne igraju nikakvu ulogu, ovo je sportsko, političko pitanje-, rekao je virusolog Anatolij Aljštejn.
Mnogi naučnici ocenjuju da je glavna prepreka kod pravljenja efikasne vakcine protiv ovog virusa to što on mutira. Aljštejn je potvrdio da dolazi do mutacije kovida-19, ali objašnjava da to ne znači i da se menjaju njegova antigena svojstva od kojih zavisi imunitet i zbog toga vakcina koja se sada stvara, uprkos nekim malim mutacijama virusa, može dugotrajno da pruži zaštitu ako se potvrdi njena efikasnost tokom ispitivanja.

Vakcinacija u Rusiji nije obavezna
Zverev ističe da se zalaže za vakcinaciju, ali je protivnik obaveznog vakcinisanja, već smatra da vakcinacija treba da bude dobrovoljna.

Istovremeno, virusolog naglašava da postoje rizične grupe ljudi koje treba da se vakcinišu. To su ljudi sa hroničnim bolestima, medicinari i druge profesije koje su izložene kontaktu sa velikim brojem ljudi.  

-Virus ne mutira toliko često da to znači da svake godine treba praviti novu vakcinu. To nije tako. Opet kažem, mi vakcinišemo zdrave ljude i moramo biti apsolutno sigurni da je preparat ne samo efikasan, nego i apsolutno bezbedan-, ističe virusolog.

Ruske vlasti su saopštile da će vakcinacija ruskih građana protiv virusa korona biti dobrovoljna i da neće biti obavezna.

(Izvor: Sputnjik)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR