Glas Javnosti

У архиви о папи Пију XII 130 фасцикли о Југославији

Svet
Autor: N1/foto: wikipedia

У отвореној ватиканској архиви из периода папе Пија XII (1939-1958), која је недавно отворена за истраживаче, налази се 130 фасцикли које се односе на тадашњу Југославију, рекао је млади српски стручњак Милосав Ђоковић, који је имао прилику да међу првима погледа документа.

Према Ђоковићевим речима, велики број докумената говори о верском стању у Независној Држави Хрватској (НДХ), а има и о окупираној Србији. За њега посебно је интересантна кореспонденција загребачког надбускупа Алојзија Степинца са Ватиканом.

Он је за "Политику" рекао да је фасцинантан број докумената у првом делу фонда Конгрегације за изванредне црквене послове у серији "Југославија", а да су интересантни и дописи апостолског визитатора у Загребу, опата Марконеа.

"Ништа мање није занимљива и кореспонденција југословенске Амбасаде при Ватикану са Државним секретаријатом, као и дописи из Београда нунција Феличеа и надбискупа Ујчића", навео је Ђоковић, који је завршио Православни богословски факултет и докторирао у Риму на Понтификалном оријенталном институту. Докторирао је о теми односа Србије и Ватикана од 1878. до 1918. године.

Ђоковић је напоменуо да су документа углавном писана на италијанском језику, као и на латинском и француском.

Како каже, пред истраживачима је велики изазов и напоран рад, јер сва ова документа треба да буду пажљиво и детаљно проучена како би се многе недоумице и питања коначно појаснили и решили.

Ђоковић, којем је одобрен улазак у ватикански архив, рекао је да је он отворен дневно четири часа и у њега може да уђе 20 истраживача. Архивска грађа од 1939. године, која се односи на папу Пија XII може се користити само у дигиталном формату, а свако ко жели да добије пропусницу за архив, мора да поседује адекватно високо образовање.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR