Glas Javnosti

U američkim restoranima Mekdonalds radila deca od deset godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Američko ministarstvo rada objavilo je kako je više od 300 dece radilo u Mekdonalds restoranima u Kentakiju i nekoliko drugih saveznih država, čime je prekršeni zakoni o radu.

Istražitelji su otkrili da su dva desetogodišnjaka radila u jednom restoranu u Louisvilu do dva sata u noći, bez ikakve plate.

Jednom od dečaka je čak bilo dopušteno da upravlja dubokom fritezom, što je radni zadatak koji prema saveznim zakonima ne smeju obavljati osobe mlađe od 16 godina.

Većina spornih restorana, 45 od 62, nalazi se u Kentakiju. Radi se o Mekdonalds restoranima pod tri franšize: „Bauer fud”, Arčvejs rikvud” i „Bel restoran” .


„Bauer fud” se brani kako su dvojica desetogodišnjaka zapravo bili deca noćnog menadžera i da su u restoranu samo posećivali roditelja na poslu.

Dodaju kako deca nisu imala dozvolu da se nalaze u delu restorana koji je namenjen zaposlenima. Navode da su tada preduzeli dodatne korake kako bi sve zaposlene upoznali s politikom franšize u vezi dece koja posećuje roditelje na poslu.


„Ovakvi izveštaji su neprihvatljivi, duboko zabrinjavajući i nisu u skladu s visokim očekivanjima koja imamo za celi Mekdonalds brend. Imamo odgovornost da osiguramo pozitivno i sigurno iskustvo za sve“, rekla je Tifani Boud, potpredsednica Mekdonaldsa.

Glas javnosti/Politika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR