Glas Javnosti

U AMERICI ZBOG UBISTAVA PLJUŠTE OSTAVKE: Još jedan Afroamerikanac stradao od strane američke policije u Atlanti, JEZIV SNIMAK UBISTVA (VIDEO)

Svet
Autor: Glas Javnosti

Građani Atlante su subotu izašli na ulice, zbog incidenta kada je lokalna policija ubila Afroamerikanca koji je bežao od hapšenja, da demonstriraju ispred restorana brze hrane ispred koga se desila pucnjava. Šefica policije u tom gradu Erika Šilds je zbog toga podnela ostavku.

Gradonacelnica Keiša Lens Botoms prihvatila je ostavku šefice policije.

-Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti- rekla je Botoms na konferenciji za novinare.

Oko 150 demonstranata, među kojima i članovi porodice Rejšarda Bruksa (27), okupilo su se ispred restorana gde je upucan. Policija je zatvorila nekoliko ulica oko restorana, dok su učesnici protesta mirno šetali.

Biro za istragu savezne države Džordžije saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uvece. Vlasti još nisu objavile imena dvojice belih policajaca, umešanih u pucnjavu.

Foto: Tanjug/AP

Istražitelji su saopštili i da ispituju video koji su snimili očevici. Direktor Biroa za istragu Vik Rejnolds rekao je na konferenciji za novinare da snimak sa kamera iz restorana Vendis, gde se dogodila pucnjava, pokazuje da je Bruks po svemu sudeći držao omamljivac jednog od policajaca kada je počeo da beži.

-U tom trenutku, policajac poseže za svojim oružjem, puca i na parkingu pogađa gospodina Bruksa, koji zatim pada- objasnio je Rejnolds.

Na snimku se prvo vidi Bruks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dva policajca a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih.

Posle nekoliko sekundi, počinje da beži, nakon čega jedan od policajaca koristi svoj omamljivač. Na snimku se čuju pucnji i kako neko viče “uhvatio sam ga”, a zatim se vidi kako Bruks leži na zemlji.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija “već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta”, dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.

To je izazvalo nerede ispred restorana Wendy’s koji je na kraju i zapaljen, a snimci i fotografije Atlante u plamenu ubrzano se dele društvenim mrežama.

Novi incident dogodio se nakon višenedeljnih protesta širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR