Glas Javnosti
Posta

U AMERICI SVE GORE STANJE ZA RADNIKE: Zakasnila 3 minuta, pa dobila otkaz

Svet
Autor: Glas javnosti

U svom obaveštenju koje se odnosi na otkaz, Starbaks je kao glavne "okidače" naveo kašnjenje i incident s ključem

Kompanija Starbaks se već duže vreme suočava s izazovima, ali nije reč o poslovanju nakon perioda karantina ili prometu, već o pobuni osoblja.

Naime, radnici u otprilike 220 kafeterija širom SAD, glasalo je za sindikalno okupljanje. Doduše, sve se dešava u "nezgodnom" trenutku, jer ekonomija usporava, a kompanija žestoko reaguje na proteste.

BBC ovih dana piše o Džoselin Ćukiljanki (28) koja je u Starbaksu radila kao barista skoro sedam godina, a onda je dobila otkaz prošlog meseca. Mlada žena ističe da joj je posao odgovarao zbog fleksibilnosti koju je imala, tako da je mogla da brine o nećakinji.

Međutim, onda je krenula da okuplja svoje kolege u Njujorku, sa ciljem da se pridruže sindikatu, jer je bila besna na kompaniju zbog odnosa prema bolovanju za vreme pandemije.

Ubrzo nakon ove inicijative, Hoselin kaže da je šef počeo da je kažnjava za prekršaje koji su drugima bili oprošteni, kao što je kašnjenje od svega nekoliko minuta na smenu u 5:30 sati ujutru.

Kada je u julu izgubila ključ od objekta, činilo se da je to bila poslednja kap koja je prelila čašu, iako je odmah rekla svom menadžeru o čemu je reč. Ključ je na kraju pronađen u kafeteriji.

U svom obaveštenju koje se odnosi na otkaz, Starbaks je kao glavne "okidače" naveo kašnjenje i incident s ključem.

Ali Džoselin, koja je radila za Starbaks od 2015, bila šef smene i zarađivala više od 22 dolara na sat, kaže: "To je definitivno bila neka vrsta odmazde. Nikada nisam videla da je neko otpušten zato što kasni manje od pet minuta".

Sindikalci kažu da je Džoselinin sukob s kompanijom samo jedan u nizu obračuna, na nacionalnom planu, gde je otpušteno više od 75 sindikalnih aktivista, a neke prodavnice su zatvorene jer kompanija, koja se reklamira kao progresivno radno mesto, pokušava da zaustavi radnički pokret.

Starbaks, koji poseduje skoro 9.000 objekata u SAD i daje licence za na hiljade drugih, poriče odmazdu. Kažu da poštuju prava radnika na organizovanje. Ali, nema sumnje da uniju vide kao pretnju.

Ipak, sindikat "Starbucks Workers United" optužio je kompaniju za kršenje zakona o radu, podigavši na desetine tužbi protiv kompanije Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB), vladinoj službi za zaštitu prava radnika. NLRB je podneo 16 sopstvenih žalbi nakon istrage o tvrdnjama i u nekim slučajevima tražio sudske naloge da odmah vrati otpušteno osoblje - što je neobično proaktivan korak, dodaje BBC.

VIDEO SOLIDARNIH KOLEGA KOJI NAPUŠTAJU OBJEKAT:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP