Glas Javnosti

U Africi proglašeno vanredno stanje: Bolest se može proširiti i po svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da bi epidemija mpoksa, poznatija kao majmunske boginje, u Demokratskoj Republici Kongo mogla da se proširi na međunarodnom nivou.

Zarazna bolest prvi put je identifikovana kod ljudi 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Ona je godinama bila endemična u nekoliko zemalja zapadne i centralne Afrike, gde su epidemije često počinjale kada se virus preneo na ljude sa zaraženih životinja.


- Zabrinuti smo da bi moglo doći do daljeg međunarodnog prenosa iz Demoratke Republike Kongo - rekla je dr Rozamund Luis, tehnički vođa SZO za mpoks.

SZO: Mnogo više slučajeva nego ranijih godina

- Postoji brzo širenje epidemije u zemlji, ove godine sa više od 13.000 sumnjivih slučajeva mpoksa, što je više nego dvostruko od broja prethodnih prijavljenih u bilo kojoj prethodnoj godini - navela je ona i dodala da je bilo više od 600 smrtnih slučajeva.


SZO, koja je krajem novembra već oglasila alarm zbog epidemije u Kongu, u petak je objavila da šalje tim za evaluaciju u zemlju.

Prošle nedelje Kambodža je prijavila svoj prvi slučaj bolesti. Luis je rekla da je SZO obaveštena o sumnji na epidemiju na brodu za krstarenje koji je plovio jugoistočnom Azijom, ali joj nedostaju informacije, prenosi Jamaica Observer.

Vanredno stanje 2022.

Prošlogodišnji veliki broj infekcija u Evropi i SAD izvan endemskih područja zaraze, podstakao je SZO da u julu 2022. proglasi vanredno stanje od međunarodnog značaja, najveći alarm. Upozorenje je okončano u maju ove godine, ali je stanovništvo savetovano da ostane na oprezu.

Globalna epidemija je uglavnom pogodila muškarce koji imaju odnose sa muškarcima i koji su ih nedavno imali sa jednim ili više partnera, naveo je SZO.

Glas javnosti/A03S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR