Glas Javnosti

U Africi glad i nemoć

Svet
Autor: Glas Javnosti

Ujedinjeni narodi upozoravaju kako rekordan broj ljudi, tačnije 45 miliona, širom južne Afrike hitno treba hranu. Očekuje se da će situacija postati još gora, jer počinje sezona ciklona.

Radi se o do sada nezapamćenom broju ljudi u 16 zemalja širom južne Afrike, kojima su klimatske promene napravile haos u regiji i dovele ih do gladi, javlja UN,  javlja DW.

Imamo dokaze da će biti još gore, rekla je regionalna direktorka Svetskog programa hrane UN-a za južnu Afriku Lola Castro.

Kriza pogađa skoro 45 miliona ljudi, a mnogi od njih su žene i deca. Regiju su pogodile suše, potom poplave i ekonomske poteškoće.

Esvatini, Lesoto, Madagaskar, Malavi, Mozambik, Namibija, Zambija i Zimbabve su zemlje koje su najgore prošle. Brojne porodice već preskaču obroke, uzimaju decu iz škole i padaju u dug zbog gubitaka u uzgoju poljoprivrednih kultura.

Ujedinjeni narodi pozvali su međunarodnu zajednicu za pomoć, govoreći kako je do sada osigurano samo 205 miliona dolara od potrebnih 489.

Godišnja sezona ciklona je počela i, jednostavno, ne možemo dopustiti još jednu devastaciju poput one prošle godine, rekla je Castro.

Mozambik, Zimbabve i Malavi i dalje se oporavljaju od ciklona iz 2019. godine.

Prema podacima UN-a, skoro pola od 15 miliona ljudi u toj zemlji živi u stanju hronične nesigurnosti za hranom. Skoro 20 posto populacije suočava se s problemima u Lesotu i Zambiji, u kojima vlada suša.

Ujedinjeni narodi kažu kako planiraju dati pomoć za 8,3 miliona ljudi koji se suočavaju s glađu.

Izvor: hbz vijesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR