Glas Javnosti

Tviter pogasio skoro 200.000 kineskih naloga zbog lažnih vesti

Svet
Autor: Glas javnosti

Društvena mreža Tviter ugasila je 173.750 naloga za koje kaže da su povezani sa kineskom vladom i plasirali su lažne informacije u njenu korist, a zvanični Peking negirao je optužbe i ocenio da bi ta kompanija trebalo da ugasi naloge koji kompromituju Kinu.

Američka kompanija je ugasila 23.750 naloga koji su objavljivali poruke u prilog vlade i još 150.000 naloga koji su retvitovali te poruke i na taj način još više širili njihov uticaj. 

Nalozi su korišćeni za manipulaciju, plasiranjem poruka pretežno na kineskom jeziku, u kojima se hvali odgovor Kine na pandemiju korona virusa i „lažnih priča“ u vezi pro-demokratskih protesta u Hong Kongu, objavila je ta kompanija.

Sa naloga je „tvitovano“ i o Tajvanu, kao i o kineskom milijarderu izbeglom u Sjedinjene Države Guo Venguiu, koji vodi kampanju iz Njujorka protiv kineskog predsednika i lidera Komunističke partije Si Djinpinga i njegove administracije.

Većina naloga nije imalo pratioce i nisu uspeli da privuku mnogo pažnje. Nalozi su ugašeni u skladu sa Tviterovim pravilima manipulacije, koja zabranjuju veštačko širenje i suzbijanje informacija.

Tviter i druge društvene mreže poput Fejsbuka i Ju Tjuba su zabranjeni u Kini.

Zvanični Peging je negirao optužbe.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR