Glas Javnosti

Tviter, pao u Turskoj dok kritike rastu zbog reakcije na zemljotres

Svet
Autor: Glas javnosti

Tviter je u sredu pao na većini mreža u Turskoj, usred sve veće kritike vlade zbog njenog lošeg odgovora na ovonedeljni razorni zemljotres.

Novinari AFP-a, nisu mogli da pristupe društvenoj mreži u različitim delovima Turske. Platforma je radila uz korišćenje VPN servisa koji otkrivaju lokaciju korisnika i uglavnom su besplatni.

Sajt koji prati društvene mreže netblocks.org objavio je da je Tviter prvo bio teško dostupan, a potom potpuno blokiran na mrežama svih velikih telekomunikacionih kompanija.

„Turska ima bogatu istoriju ograničavanja društvenih medija tokom vanrednih situacija i bezbednosnih incidenata“, navodi se na sajtu.

Turska policija, uhapsila je 18 ljudi od zemljotresa koji se dogodio u ponedeljak zbog "provokativnih" objava na društvenim mrežama, u kojima se kritikuje  način nakoji se vlada predsednika Tajipa Erdogana nosi s nastalom katastrofi.

Turski zvaničnici su više puta upozoravali na širenje dezinformacija uoči izbora 14. maja na kojima će Erdogan pokušati da produži svoju 20-godišnju vladavinu. piše Hina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR