Glas Javnosti

Tužilaštvo u Hagu traži produženje pritvora Tačiju

Svet
Autor: Glas javnosti

Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu zatražila je da se bivšem predsedniku takozvanog Kosova Hašimu Tačiju produži pritvor za još dva meseca, uz obrazloženje da je to posebno razumno u sadašnjim okolnostima, s obzirom na činjenicu da suđenje protiv njega počinje 3. aprila.

Veće podseća da se opravdanost nastavka pritvora optuženom mora ceniti u činjeničnom stanju svakog slučaja i prema njegovim karakteristikama, koje u ovom slučaju uključuju, uticaj i autoritet Tačija, njegova saznanja o optužbama i dokazima protiv njega, kao i mogućnost dugotrajne zatvorske kazne, rizik da Tači opstruiše procedure SB, rizik od činjenja, podsticanja ili pomaganja daljih zločina, činjenice da restriktivne mere za oslobađanje nisu dovoljne za ublažavanje rizika, težine i složenosti optužbi protiv Tačiija i činjenice da sledi početak suđenja, navodi se u saopštenju Kancelarije.


U saopštenju se navodi i zaključak da navedeni faktor, kao i drugi, čine produženje pritvora Tačiju razumnim, s obzirom na datum početka suđenja, a Reporteri dodaje da sud u Hagu na svaka dva meseca razmatra opravdanost pritvora za optuženike.

Suđenje Tačiju i ostalima trebalo bi da počne 3. aprila, a oni su zajedno optuženi za ratne zločine počinjene nad civilima i političkim neistomišljenicima počinjenim od početka 1998. do kraja 2000. godine.

U sudu u Hagu danas je saslušan prvi svedok na suđenju Pjetru Šalji, koji je optužen za ratne zločine, nehumano postupanje, ubistva i mučenja pritvorenika u ilegalnom logoru OVK u Fabrici metala u Kuksu u Albaniji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR