Glas Javnosti

Tužilac iz Teksasa kažnjen jer je ženu koja je abortirala optužio za ubistvo

Svet
Autor: Glas javnosti

Teksaški tužilac je disciplinski kažnjen jer je dozvolio da se podigne optužnica za ubistvo protiv žene koja je sama izvršila abortus u slučaju koji je izazvao bes širom Amerike.

Tužilac okruga Star Goča Ramirez kažnjen je sa 1.250 dolara i njegova licenca će biti uslovno suspendovana na 12 meseci. Ramirez će moći da obavlja posao, ali će morati da se povinuje pravilima navedenim u sudskoj nagodbi.

Zagovornici prava na abortus burno su reagovali kada je u aprilu 2022. uhapšena 26-godišnja žena i optužena za ubistvo, zbog „smrti osobe izazvane samo-indukovanim abortusom“.


U Teksasu je zabranjen abortus, ali žene koje prekinu trudnoću obično nisu krivično gonjene, kao što to mogu biti klinike ili lekari koje im omoguće abortus.

Međutim, neimenovana žena je uhapšena, provela je dve noći u zatvoru i optužena je za ubistvo.

Nije jasno na koji način je žena prekinula trudnoću, nadležni su samo rekli da je procedura bila „samo-indukovana“. Širom SAD se takvi abortusi rade pilulama, uglavnom kod kuće.

U 2o22. godini u Teksasu je važio zakon koji zabranjuje abortus čim se detektuje otkucaj srca, što je negde oko šeste nedelje trudnoće – kada mnoge i žene i ne znaju da su u drugom stanju.

Specifičnost tog zakona je bila u tome da su pojedinci bili podsticani da tuže klinike i lekare koje ženama omogućavaju da abortiraju, umesto da ih tuže državni organi.

U junu 2022. Vrhovni sud SAD je ukinio federalnu zaštitu prava na abortus i dao saveznim državama da to same regulišu. Teksas i 13 drugih država odmah su uvele zabrane abortusa u svim stadijumima trudnoće.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR