Glas Javnosti

TURSKI PREDSEDNIK PRIPRETIO: Erdogan optužio Grčku za okupaciju ostrva u Egejskom moru

Svet
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku za okupaciju više ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status i poručio da je Turska spremna da uradi sve što je potrebno kada za to dođe vreme.

Ankara je nedavno optužila Atinu za naoružavanje demilitarizovanih egejskih ostrva, što Grčka odbacuje, ali Erdogan do sada nije optuživao Grčku za njihovu okupaciju.

„Vaša okupacija ostrva nas ne obavezuje. Kada dođe vreme mi ćemo preduzeti sve što je potrebno“, rekao je Erdogan, prenosi Hina.


Zvanična Ankara je pojasnila da su sistemi protivvazdušne odbrane S-300, koje koristi Grčka, bili usmereni na turske avione za vreme rutinskog leta. Turska je 30. avgusta proslavila državni praznik, Dan pobede, koji se obležava u znak sećanja na turske snage koje su proterale grčku vojsku 1922. godine.

Erdogan je pozvao Grčku da ne zaboravi Izmir, misleći na tursku pobedu, i podsetio da su ostrva u Egejskom moru predata u posed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947. godine, ali pod uslovom da ih ne naoružava.


Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu više puta je rekao da će, ako Atina nastavi da naoružava ostrva, Turska početi da dovodi u pitanje grčki suverenitet nad njima.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je kazao da je apsurdan turski stav kojim dovodi u pitanje grčki suverenitet nad ostrvima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR