Glas Javnosti

TURSKI PREDSEDNIK NAJAVIO NOVE MERE: Erdogan ublažava udar inflacije na stanovništvo

Svet
Autor: Glas javnosti

Nastojeći da ojača svoju poziciju uoči ovogodišnjih izbora, koji bi mogli da preoblikuju njegovu zemlju, turski predsednik Redžep Tajip Erdoan pokušava da ublaži udar inflacije na stanovništvo najavljujući novi program za zaštitu lire i veliku potrošnju državnih fondova, a pojedini ekonomisti državnu potrošnju fondova vrednih milijarde dolara smatraju neodrživom i potencijalno štetnom, prenosi Rad

Suočavajući se s teškim izborima za samo nekoliko meseci, turski predsednik pokrenuo je talas javne potrošnje kako bi pomogao milionima u svojoj zemlji koji su pogođeni posledicama ekonomske krize i kako bi osigurao što više njihovih glasova, piše Vašington post.

Brzo uvođenje primamljivih mera usmerenih na studente, zaposlene i vlasnike preduzeća, naglašava izborne uloge za Erdoana, ističe list, dodajući da se popularni lider, koji je dominirao turskom politikom dve decenije, sada čini ranjivijim u odnosu na opoziciju jer javnost, pogođena visokom inflacijom, zahteva promene, prenosi portal Ekapija.


Ekonomske mere, najavljivane poslednjih nekoliko meseci kao "dobre vesti", uključuju povećanje minimalne plate na 450 dolara mesečno, što je, ukazuje Vašington post, duplo povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Erdogan je također ponudio hipoteke s niskim kamatama, ukinuo kamate na studentske kredite i ponudio paket podrške od 10 milijardi dolara za trgovce, navodi list, dodajući da je polovinom januara turski lider rekao da će nove mere omogućiti "građanima i kompanijama" da restrukturiraju dug prema vladi, uključujući ukidanje malih kazni za poreze.

Turski predsednik je nedavno takođe najavio ukidanje plaćanja kazni za suspendovane vozačke dozvole, osim za najgore prekršaje, rekavši da će oko 10.000 suspendovanih dozvola biti vraćeno. Prošlog meseca je eliminisao starosnu granicu za odlazak u penziju, dozvoljavajući prevremeno penzionisanje za više od dva miliona radnika, iako se toj meri oštro protivio pre samo nekoliko godina.

Međutim, mnogo toga se promenilo posljednjih godina, naglašava Vašington post, dodajući da su Erdoan i njegova vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) pretrpeli značajan gubitak podrške javnosti tokom duge ekonomske krize obeležene skokovima cena i kolapsom valute.

Dok kritičari tvrde da turski predsednik koristi svoju vlast da oblikuje ishod izbora i pre glasanja, mnogi ekonomisti kažu da bi poplava državne potrošnje mogla ohrabriti glasače da glasaju za Erdogana, ali da će najverovatnije podstaći još veću inflaciju i verovatno dovesti zemlju u recesiju, navodi Njujork tajms.

Uz slabljenje ekonomije poslednjih godina, Erdogan se suočio s kritikama protivnika i zapadnih zvaničnika koji ga optužuju da gura zemlju prema autokratiji, uglavnom zbog širokih ovlašćenja koje je sebi dao otkako je tijesna većina birača na referendumu 2017. izglasala promjenu turskog sistema vlasti iz parlamentarnog u predsjednički.


Turska vlada na čelu s Erdoganom, kao i opozicija, gledaju na predsedničke i parlamentarne izbore zakazane za 14. maj, kao na značajnu priliku da se odredi budući kurs članice NATO-a s jednom od 20 najvećih svetskih ekonomija i snažnim diplomatskim i poslovnim vezama širom Afrike, Azije i Evrope. ;

Turska vlada pojačala je napore za odbranu lire najavljujući novu deviznu shemu kojom će izvoznicima ponuditi nove podsticaje za zamenu strane valute u liru, piše Fajnenšel tajms uz ocenu da je to najnoviji znak da Turska uoči izbora koristi širok spektar alata za podršku svoje valute i jačanje ekonomije.

Prema programu koji je najavljen 26. januara, Turska će ponuditi podršku od dva odsto kada kompanije budu menjale svoju deviznu zaradu u lire sa Centralnom bankom, ističe londonski list i dodaje da će kompanije morati i da obećaju da neće kupovati strane valute u određenom periodu.

Dok Centralna banka nastoji da podigne udeo depozita u lirama u bankarskom sistemu na 60 odsto u prvoj polovini ove godine, pojedini ekonomisti smatraju da je to verovatno prvi korak ka strožim ograničenjima koja prisiljavaju preduzeća da izvrše konverziju strane valute.

Lira je pala za skoro 30 odsto na rekordno nizak nivo u 2022. jer je nominalno nezavisna centralna banka, koju efektivno kontroliše Erdoan, smanjila kamatne stope čak i kada je inflacija dosegla vrhunac od 85,5 odsto u oktobru.

Mnogi ekonomisti kažu da je lira još precenjena i da bi bez mera državne podrške dodatno pala, ističe list ukazujući na procene Goldman Saksa prema kojima je Turska prošle godine potrošila 85,5 milijardi dolara intervenišući na tržištu valuta.


Turska i dalje prkosi opšteprihvaćenoj finansijskoj politici izbegavajući povećanje kamatnih stopa i oslanjajući se na alternativne alate, uključujući devizne intervencije i mere koje promovišu širu upotrebu lire, navodi Blumberg, naglasivši da se s približavanjem izbora povećava pritisak za proglašenje pobede nad inflacijom.

U objavljivanju prvog ovogodišnjeg kvartalnog izveštaja o inflaciji, guverner turske Centralne banke, nije ponudio nikakve naznake o planovima za kamatne stope već je, ističe Blumberg, ukazao na ranije izjave o opštim uslovima za smanjenje inflacije.

Ipak, dodaje Blumberg, pojedini ekonomisti kažu da iako stabilnija lira, uz pad cena energenata, drži inflaciju pod kontrolom, ekonomske mere, poput povećanja minimalne plate, podstiču potražnju i mogu negativno da utiču na usporavanje inflacije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR