Glas Javnosti

ТУРСКИ Ф-16 АВИОНИ СЕ ЗАЛЕЋУ НА ГРЧКИ ХЕЛИКОПТЕР! На границу стигла специјална појачања!

Svet
Autor: Glas Javnosti / pravda.rs

Сличан инцидент се десио и почетком марта у близини Лезбоса, када су турски бродови "малтретирали" грчка пловила.

Већ данима траје ескалација на грчко-турској граници због мигрантског таласа, којим је турски председник Реџеп Тајип Ердоган решио да казни Европу због "неактивности" по питању Сирије.

Од данас 13 аустријских специјалаца из јединице "Кобра", опремљени оклопним возилима, патролирају Марицом, док турски жандарми нервозно осматрају ситуацију на граници.

Како наводе грчки медији, јуче су два турска ловца Ф-16 повредила грчки ваздушни простор и надледали реку Марицу. То је први пут да су Турци надлетали грчку копнену границу, пошто су се такве ваздушне "борбе" углавном одвијале изнад Егејског мора и острва.

Према извештају генералштаба Грчке националне одбране, два апарата типа Ф-16 су улетели на грчку територију 11. марта и летели изнад северног дела тока реке Марице, где се и даље одвија борба против мигрантске најезде.

Турци су очигледно провоцирали Грке, пошто су борбени авиони летели врло ниско - само 150 метара од тла.

Они су се наводно и залетали на грчки хеликоптер, што можете видети на снимку изнад. Касније истог дана, други пар Ф-16 је надлетао острва Калогери, северно од Киклада.

10. марта, у близини егејског острва Кос, турски чамац се забио у пловило грчке обалске страже. Као што можете видети на снимку са твитера, види се глисер који у пуној брзини налеће на грчки брод, док грчки официр виче посади да су ударени у крму.

Сличан инцидент се десио и почетком марта у близини Лезбоса, када су бродови "малтретирали" грчка пловила.

Ердоган је најавио овакве акције, када је 11. марта рекао да ће Турци "разјурити" грчке бродове из Егеја.

- Они ће бежати, а ми ћемо их јурити. Таква је ситуација од сада - рекао је Ердоган.

Грчки медији јављају о све агресивнијим акцијама турских снага и на копненим и морским границама, а најекстремнији инцидент се десио када су турски специјалци пуцали на једно грчко војно возило.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR