Glas Javnosti

Turska postaje nova Italija?

Svet
Autor: Glas Javnosti

U Turskoj je zvanično još uvek relativno malo zaraženih i umrlih od korone, piše "Dojče Vele".

Poslednjih dana, međutim, taj broj naglo raste, gotovo isto tako brzo kao u SAD. A vlasti očigleno o tome ne informišu ljude kako bi trebalo, navodi DW.

Spisak iz zvaničnog registra umrlih grada Istanbula kružio nekoliko sati društvenim mrežama i medijima na internetu pre nego što je pristup blokiran. Na tom spisku su bili navedeni smrtni slučajevi od dan ranije – imena umrlih, datum rođenja i uzrok smrti za ukupno 255 osoba. Kao uzrok smrti COVID-19 je naveden 20 puta.

Ali čak ni na zvanične statistike vlada nije bila dovoljno pripremljena, tvrdi Omer Faruk Gergerlioglu, lekar i poslanik opozicione kurdske Demokratske partije naroda (HDP). „Ministarstva su se pravila kao da virus neće pogoditi Tursku. Ali Turska je zemlja koja ima intenzivan trgovinski i putnički saobraćaj s Kinom. A kad je virus došao do Irana, bilo je jasno da će doći i u Tursku“, kaže Gergerlioglu.

U međuvremenu su škole, fakulteti i većina prodavnica zatvoreni. Ljudi su pozvani da ne napuštaju svoje kuće i stanove. Svi letovi ka inostranstvu su otkazani. Putovanja unutar zemlje su moguća samo uz odobrenje. Vlasti su u karantin stavile oko 40 opština. 

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR