Glas Javnosti

Турска покренула парнични поступак против САД пред Светском трговинском организацијом

Svet
Autor: Глас јавности / ФоНет / од 21.08.2018.

Турска је покренула поступак пред Светском трговинском организацијом (СТО) због америчких царина на турски челик и алуминијум, јавиле су агенције, позивајући се на СТО.

Подсећајући на одлуку председника САД Доналда Трампа да ће удвостручити царине Турској због суђења америчком свештенику којег званична Анкара оптужује за тероризам, агенције наводе да је тај Трампов гест изазвао оштар пад турске националне валуте.

Турски председник Реџеп Таип Ердоган узвратио је упозорењем да Америка "покреће привредни рат" против Турске, а суграђане да продају своје девизе и подрже националну валуту. Турска је затражила консултације у СТО са САД због додатних увозних царина на производе од челика и алуминија, преносе агенције саопштење СТО.

Турска агенција Анадолија пренела је саопштење Министарства трговине Турске да је Анкара "покренула парнични поступак" у вези с додатним царинама САД на челик и алуминијум. У саопштењу се подсећа на реакцију Турске средином аугуста када су удвостручене царине на увоз 22 врсте робе из САД, уз укупан износ повећања царина од 533 милиона долара.

Западне агенције оцењују да би у овом америчко-турском спору, уколико обе стране за два месеца не нађу решење, случајем могао да се позабави ресорни комитет СТО за решавање трговинских спорова.

Ројтерс, између осталог, подећа да су односи између Турске и Сједињених Држава "постали све напетији", што се "додатно лоше одразило" на економске проблеме Турске.

Глас јавности / ФоНет / од 21.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR