Glas Javnosti

TURCI U GADNOJ INFLACIJI: U oktobru 85 posto više na godišnjem nivou

Svet
Autor: Glas javnosti

Inflacija u Turskoj porasla je u oktobru 17. uzastopni mesec, dostigavši 85,5 posto na godišnjem nivou, vođena daljim skokom cena hrane i energije, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

Potrošačke cene su na mesečnom nivou zabeležile rast od 3,54 posto.

Cene hrane u Turskoj su prošlog meseca bile za 99 odsto više nego u oktobru 2021. godine, troškovi stanovanja su porasli za 85 procenata, a transport za 117 posto, objavio je turski institut za statistiku, prenosi Si-En-Bi-Si.Indeks cena domaćih proizvođača zabeležio je rast od 157,69 posto na godišnjem nivou i 7,83 procenta na mesečnom.

Dramatičan rast troškova života u zemlji od 85 miliona žitelja nastavlja se nesmanjenim tempom skoro dve godine, u tandemu sa znatnom devalvacijom nacionalne valute lire.

Lira je danas uglavnom mirovala prema dolaru i trgovala se na nivou od 18,61 za dolar. Na godišnjem nivou je izgubila više od 28 odsto vrednosti prema dolaru, a u 2021. je pala za skoro 50 procenata.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne dozvoljava podizanje ključne kamatne stope, pri čemu insistira na stavu da bi to štetilo ekonomiji. Ekonomisti i kritičari, pak, navode da njegova politika šteti liri, da podstiče inflaciju i raspiruje valutnu krizu.

Turska centralna banka je 20. oktobra smanjila ključnu kamatu za 150 baznih poena treći mesec zaredom, sa 12 posto na 10,5 procenata, uprkos inflaciji koja je tada iznosila više od 83 odsto, navodi američki medij, navodi Tanjug.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR