Glas Javnosti

TURCI SE OKRENULI PROTIV RUSIJE: Ne priznaju nove teritorije, kao što nisu priznali ni Krim

Svet
Autor: Glas javnosti

Turska ne priznaje novu rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, kao što nije priznala ni aneksiju Krima, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova u Ankari."

Turska nije priznala aneksiju Krima tokom nelegitimnog referenduma 2014. godine i uvek je izražavala čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, njenoj nezavisnosti i suverenitetu“, navelo je tursko ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da u skladu sa tim stavom usvojenim 2014. godine Turska odbacuje rusku odluku o pripajanju oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje.

„Ta odluka koja predstavlja ozbiljno kršenje principa medjunarodnog prava ne treba biti prihvaćena“, dodaje se u saopštenju turskog ministarstva.


Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je potpisao sporazum sa proruskim liderima četiri ukrajinske okupirane teritorije o prisajedinjenju okupiranih delova Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Tursko ministarstvo je već prošle nedelje osudilo, kako je nazvalo, „nelegitimne“ referendume održane u te četiri oblasti koji su prethodili proglašenju o pripajanju rusiji. ; Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji se nije direktno izjašnjavao o ovom pitanju, od početka sukoba pokušava da održi odnose i sa Kijevom i sa Moskvom i ponudio je svoje posredovanje za pregovore izmedju Rusije i Ukrajine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR