Glas Javnosti

TUGA: Hiljade beba carskih pingvina uginule zbog sve bržeg topljenja leda

Svet
Autor: Glas javnosti

Na hiljade beba pingvina uginule su prošle godine na Antarktiku zbog sve bržeg topljenja leda.

Rekordno niski nivo antarktičkog morskog leda krajem 2023. godine doveo je do nemogućnosti razmnožavanja u petini kolonija carskih pingvina na kontinentu, prema institutu British Antarctic Survey (BAS).

Studija je objavljena u časopisu Antarctic Science u četvrtak, na Svetski dan pingvina. Za istraživanje su korišćeni satelitski podaci radi otkrivanja razmera uticaja ranog pucanja morskog leda na ciklus razmnožavanja pingvina.


Ako se morski led na kojem se kolonija razmnožava raspadne pre nego što mladuncima naraste vodootporno perje, imaju male šanse za preživljavanje.

Pilići koji uđu u vodu pre nego im naraste perje imaju visoku ili čak totalnu stopu smrtnosti u koloniji. Čak i ako ostanu na ploči plutajućeg leda koja se odvojila, šanse su im male jer roditelji imaju poteškoća s pronalaženjem hrane za svoje potomke.

Četrnaest od 66 kolonija bilo je pogođeno 2023. godine, u poređenju s 19 prethodne godine, prema analizi predstavljenoj u časopisu Antarctic Science. Neuspesi razmnožavanja direktna su posledica nezapamćenog gubitka morskog leda u regionu poslednjih godina zbog klimatskih promena.

Izuzetno niska letnja zaleđenost zabeležena je i 2022. i 2023. godine.

Procenjuje se da je trenutno u divljini preostalo nekoliko stotina hiljada carskih pingvina. Prema predviđanjima, ta bi harizmatična vrsta mogla praktično da izumre do kraja veka ako se nastave sadašnje emisije gasova staklene bašte.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR