Glas Javnosti

TROSTRUKA PRETNJA DOLAZI IZ SVEMIRA! NASA potvrdila: Udariće u Zemlju u ponedeljak, preti komunikacioni haos (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Naša planeta bi trebalo da se pripremi za „trostruku pretnju“ koja dolazi iz svemira.

Očekuje da ogromna solarna oluja pogodi Zemlju u ponedeljak, 14. marta, kaže dr Tamita Skov, fizičarka koja prognozira svemirsko vreme.

Solarna oluja nastaje kada se na Suncu desi bilo kakva vrsta poremećaja – sunčeva baklja, prasak plazme ili geomagnetna oluja.

Pozivajući se na prognoze Agencije NASA i američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), Skov kaže da bismo se mogli suočiti sa problemima sa funkcionisanjem radija i GPS-a, posebno tokom izlaska i zalaska sunca.„Solarna oluja i aurora, petodnevna prognoza: naporna nedelja sa trostrukom pretnjom! Velika solarna oluja dolazi u sendviču između bleštavog udarca prethodne solarne oluje i nekog brzog solarnog vetra“, napisala je fizičarka u tvitu.

Prema predviđanjima, solarna oluja će uticati na planetu oko dve nedelje. U svojoj prognozi za naredna tri dana, NOAA je takođe saopštila da postoji 80 odsto šanse da se velika oluja dogodi u ponedeljak.Meteorolog Skot Saterlend predvideo je da bi aurore mogle da budu vidljive u Kanadi u nedelju uveče.

„Spremite se, posmatrači aurore! Možda ćemo videti geomagnetne oluje već u nedelju uveče zbog ogromnog izbacivanja koronalne mase koje eruptira sa Sunca“, napisao je Saderlend, piše međunarodni Sputnjik.

Prema njegovim rečima, solarna oluja je stigla do Zemlje već u četvrtak, a mogla bi da izazove geomagnetne oluje u noći sa nedelje na ponedeljak.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR