Glas Javnosti

TREĆI MANDAT - LULA DE SILVA POLOŽIO ZAKLETVU I POSTAO PREDSEDNIK BRAZILA: Bolsonaro izbegao predaju vlasti i otišao na Floridu!

Svet
Autor: Glas javnosti/ Kurir

ZAPOČEO SVOJ TREĆI MANADAT

Predsednik Brazila levičar Luis Inacio Lula da Silva položio je danas zakletvu i tako započeo svoj treći mandat u politički polarizovanoj zemlji, nakon što je na predsedničkim izborima u oktobru pobedio krajnje desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, pomerajući tako tu južnoameričku naciju ulevo, javlja Rojters..

Tesnom pobedom protiv Bolsonara Lula (77) je počeo svoj treći mandat, a na čelu Brazila bio i od 2003. do 2010. godine.

U međuvremenu je čak dospeo i u zatvor nakon presude za korupciju, da bi sve optužbe ipak bile odbačene, podseća britanska agencija.

Bolsonaro nije čestitao pobedu Luli, a u petak je objavljeno da je otišao iz zemlje u SAD, izbegavši primopredaju vlasti.

Tim gestom je izbegao da stavi predsedničku lentu Luli oko vrata, kao što nalaže demokratska tradicija.

Uoči Luline inauguracije minutom ćutanja odata je pošta fudbalskoj legendi Peleu, koji je preminuo u četvrtak, kao i bivšem papi Benedikta XVI koji je umro u subotu.

Bolsonarove pristalice demonstriraju već dva meseca, tvrdeći da su izbori pokradeni i pozivaju na vojni udar kako bi se sprečio povratak Lule na čelo države, pa je današnja ceremonija održana pod strogim merama bezbednosti.

Policija je saopštila da je uoči ceeremonije uhapšen čovjek koji je imao eksploziv i nož i pokušao da uđe na inauguraciju predsednika Brazila.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR