Glas Javnosti

Zeleno svetlo! Maskov SpaceX dobio odobrenje za lansiranje evropskih satelita

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija, izvršni organ Evropske unije, zajedno sa državama članicama EU, i dalje moraju dati konačno odobrenje za sporazum, dodaje se u izveštaju, pozivajući se na zvaničnike.

SpaceX i Evropska svemirska agencija nedavno su potpisali sporazum povodom dva lansiranja sledeće godine, od kojih svaki nosi dva Galileo satelita, rekao je za Žurnal Havijer Benedikto, direktor agencije za navigaciju.


Sporazum predviđa lansiranje satelita na SpaceX-ovoj raketi Falkon 9 iz SAD, dodao je on. Sistem za satelitsku navigaciju Galileo pruža svakodnevno usluge za gotovo 1,3 milijardi korisnika.

Evropski svemirski zvaničnici rekli su prošlog meseca da se suočavaju sa ključnim odlukama o vremenu i datumu lansiranja.


Zahvaljujući finansijskom okviru od 13.202 milijarde evra za period od 2021. do 2027. godine, Svemirski program EU-a će obezbediti razvoj glavnih evropskih svemirskih programa.


Time EU želi da poveća ulaganja u svemirski sektor, prilagodi svemirske aktivnosti novim potrebama i tehnologijama te ojača evropsku autonomnost u pristupu svemiru.


Svemirski sektor u EU zapošljava više od 231.000 ljudi.

Tokom vikenda SpaceX je rasporedio 44 dodatna Starlink satelita, proširivši svoj flotu na više od 5.000 malih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR