Glas Javnosti

Solarna oluja će oboriti internet na više meseci?!?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Snažna erupcija na Suncu izbacuje cunami naelektrisanih čestica prema nama; Zemlju pogađa solarna oluja kakva nije zabeležena više od jednog veka; komunikaciona infrastruktura varniči, a internet se prekida - vraćajući nas iz digitalnog u analogno doba. Zvuči kao radnja nekog naučno-fantastičnog filma, a upravo je to viralno predviđanje koje trenutno kruži društvenim mrežama o solarnoj superoluji

Društvene mreže su prvi put počele da bruje o katastrofi pre dve godine, kada je objavljena studija "Solarne superoluje: Planiranje za apokalipsu interneta" u kojoj se predviđa da bi dovoljno snažna solarna oluja mogla da nanese ogromnu štetu internet kablovima - pogotovo prekookeanskim, koji su okosnica globalnog interneta.

Apokalipsa interneta je ponovo postala viralna na društvenim mrežama prošle nedelje nakon što je NASA "izdala" upozorenje o nadolazećoj solarnoj superoluji. Najnovija panika na društvenim mrežama iznosi tvrdnje o globalnom nestanku interneta, kao i o smrtonosnoj solarnoj oluji.


Međutim, ima li istine u tim tvrdnjama na koje ste sigurni naišli ako ste aktivni korisnika društvenih mreža kao što su TikTok, Facebook, Instagram i Twitter?

Upozorenje NASA o apokalipsi interneta

Internet paničari svoje tvrdnje zasnivaju na nepostojećem upozorenju NASA-e o apokalipsi interneta, objašnjava Space.com, a većina njih se vodi saopštenjem koje je svemirska agencija objavila u martu o svojim naporima da uposli veštačku inteligenciju u predviđanju nadolazećih solarnih oluja.

Međutim, NASA nije koristila reči "apokaliska interneta", već taj termin potiče iz studije objavljene 2021. godine, čija autorka, Sangita Abdu Džioti, je nedavno izjavila za The Washington Post da žali što je upotrebila tu frazu, dodajući da je njen rad "privukao previše pažnje".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR