Glas Javnosti

EU UPOZORAVA: Ova društvena mreža širi najviše dezinformacija!

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Prema najnovijem istraživanju Evropske unije (EU), društvena mreža Twitter, poznata i kao Platforma X, izdvojila se kao društvena mreža s najviše dezinformacija i misinformacija u odnosu na broj objava koje nisu istinite

Dezinformacije se definišu kao objave koje su lažne i namerno stvorene kako bi nanete štetu nekome, dok su misinformacije objave koje su takođe lažne, ali nisu namerno stvorene s namerom naneti štetu.


Na današnjoj debati o Kodeksu praksi EU, koji je ključan za primenu Zakona o digitalnim uslugama (DSA), komesarka za transparentnost, Vera Žurova, istakla je da je loša performansa Twittera bila posebno istaknuta tokom pilot faze testiranja nove metodologije.


Ova društvena mreža je napustila Kodeks EU o dezinformacijama u maju, nakon što su evropski parlamentarci upozorili na promene u politici nakon preuzimanja od strane kompanije Meta (ranije poznate kao Facebook), ocenjujući ih kao "podsticanje propagande Kremlja" i kritikujući kompaniju zbog "neujednačenog izveštavanja".

Takođe, Twitter je dobio kritike zbog ograničavanja slobodnog pristupa njegovim API-jima za istraživače, izazivajući zabrinutost da bi takav potez mogao ugroziti sposobnost praćenja širenja dezinformacija.


Prošle godine, Evropska komisija je takođe upozorila Twitter na potrebu za ozbiljnim naporima ako želi izbeći kršenje budućeg zakonodavstva u vezi s digitalnim uslugama.

Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR