Glas Javnosti

BUDUĆNOST PRED VRATIMA: Prva robot učiteljica održala čas (VIDEO)

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Jedna škola u u južnoj Indiji predstavila je „IRIS“, prvog humanoidnog robota „učiteljicu“ koju pokreće veštačka inteligencija(AI) i koja je sposobna za složene radne zadatke.

„Mejker Labs“, indijska robotička firma koja stoji iza „IRIS“, opisuje robota kao „svestrano nastavno sredstvo sa interaktivnim mogućnostima“. Kako ovaj proizvođač navodi, robot učiteljica je napravljen sa Intel procesorom i koprocesorom za manevarske zadatke, a korisnici mogu da kontrolišu i komuniciraju sa njim pomoću interfejsa Android aplikacije.

„IRIS“ je opremljen takozvanim glasovnim asistentom zasnovanim na veštačkoj inteligenciji tako da može da daje„objašnjenja“ i učenicima izlaže „obrazovni sadržaj“, naveo je programer kompanije. Može da se kreće na platformi s točkovima i „manipuliše objektima, izvodi određene demonstracije i učestvuje u praktičnim obrazovnim aktivnostima“.




Ranije ove nedelje, jedan robot IRIS predstavljen je u višoj srednjoj školi KTCT u Tiruvanandapuramu, glavnom gradu države Kerala, koja u Indiji ima najveću stopu pismenosti (94%). „Mejker Labs“ je takođe postavio video snimke robota, koji izgleda kao učiteljica obučena u tradicionalni indijski „sari“ i komunicira sa učenicima u učionici.

Indijska vlada nastoji da iskoristi moć veštačke inteligencije u raznim sektorima, uključujući zdravstvo, poljoprivredu i obrazovanje. U četvrtak je odobrena „Misija indijske veštačke inteligencije“ s troškovima od 1,2 milijarde dolara za narednih pet godina. Kroz ovu inicijativu, Nju Delhi će obezbediti subvencije domaćim kompanijama koje rade na tehnologiji veštačke inteligencije.

U međuvremenu, vlada razvija i AI jezički model „Bhashini“ kako bi razbila barijere zbog stotina jezika kojima se govori širom Indije. Nju Delhi je preduzeo i korake da reguliše platforme zasnovane na veštačkoj inteligenciji kako bi izbegao moguće negativne uticaje, uključujući dezinformacije.
Prošle nedelje, vlada predvođena premijerom Narendrom Modijem objavila je da će kompanijama koje se bave visokih tehnologijama sada biti potrebna dozvola vlade pre nego što plasiraju na tržište modele koji nisu temeljno testirani ili nisu pouzdani.

Indija će ove godine objaviti novi regulatorni okvir za AI. Ranije je Nju Delhi upozorio platforme da bi mogle da izgube takozvani „imunitet sigurne luke“ i da budu krivično odgovorne ako brzo ne reaguju protiv „dezinformacija“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR